Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Så här laddar du bäst inför Göteborgsvarvet

Lördagen 20 maj arrangeras det 21 kilometer långa Göteborgsvarvet – Sveriges största löparevenemang. Ska du springa? Närhälsan ger dig värdefulla ”sista minuten-tips” för den bästa uppladdningen!

Maja Hogander är legitimerad fysioterapeut vid Närhälsan Gibraltar rehabmottagning och hon listar flera viktiga tips inför varvet.

Lyssna på din kropp och det viktigaste av allt – håll dig skadefri! För att undvika överbelastning är det viktigt att se över balansen mellan träning och återhämtning, och att inte öka träningsdosen för snabbt. Om du känner besvär i någon kroppsdel rekommenderar vi att du uppsöker en fysioterapeut/sjukgymnast för en bedömning. Kanske är det något enkelt som kan behandlas så att du kan genomföra varvet utan besvär.

Fundera på vilka skor och träningskläder du ska springa i. Vid det här laget bör du helst redan ha ett par skor som du ”sprungit in”. Ett vanligt misstag är att köpa nya skor för tätt inpå ett lopp, då är risken stor att du får rejäla skoskav. Om du ändå måste skaffa nya löpskor är det viktigt att du hinner springa i dem några pass innan det är dags för varvet. Behöver du skaffa något nytt klädesplagg så se till att du hinner provspringa i dem ett några gånger. Det är tråkigt om du exempelvis märker först under varvet att byxorna du köpt glider ner hela tiden!

Se till att äta och dricka

Ladda kroppen med mycket energi! Se till att du får i dig ordentligt med energi via kosten dagarna innan varvet, din kropp kommer att behöva energin under loppet. Ett tips är att inte börja ändra innehållet i kosten alltför mycket - utan ät det du vet att din kropp mår bra av.

Drick ordentligt! Du kommer att förlora mycket vätska under varvet, särskilt om det är varmt och soligt. Så se till att få i dig en liten mängd vätska många gånger under hela loppet för att kompensera för det du svettas ut. Om du är ovan vid att dricka under löppass bör du öva på det innan varvet, särskilt om du funderar på att dricka sportdryck. Det är viktigt att veta vad magen tål när det väl gäller.

Börja långsamt! Felet många gör är att de startar för hårt. Det kommer att straffa sig längre fram under varvet då du har samlat på dig mjölksyra och gjort slut på kroppens krafter. Starta därför lätt för att sedan stegra tempot långsamt så att du orkar hela vägen.

Västra Götalandsregionen och Närhälsan kommer att ha ett tält under varvet, kom gärna förbi och hälsa på oss vid målgången.

Närhälsan önskar alla löpare stort lycka till!


Senast uppdaterad: 2017-05-16 09:34