Cykla för hälsa och klimat – kan VGR bli bäst i väst?

Att cykla känns grönt och självklart på Botaniska.

Ska någon av Västra Götalandsregionens alla arbetsplatser bli den cykelvänligaste i Västra Götaland, eller blir det någon av de andra organisationerna och företagen i området?

Ett säkert vårtecken för många är att plocka fram och fixa till cykeln. Många gillar att cykla och ytterligare fler har blivit sporrade att göra det tack vare projektet ”Cykelvänlig arbetsplats”. Tanken med projektet är att få medarbetare inom organisationer och företag i Västra Götaland att tänka klimatsmart när de reser till och från jobbet, men också när de reser i tjänsten.

– Projektet hjälper oss att ställa om till ett mer hållbart resande, säger Karin Ryberg som är regionutvecklare.

Har fått tillgång till elcyklar

I Västra Götalandsregionen (VGR) är det 13 arbetsplatser och ca 3000 medarbetare som deltar i projektet.

– Vi vill bli Västsveriges mest cykelvänliga arbetsplats eftersom vi ser det som en pusselbit i det större perspektivet att vara ett hälsofrämjande sjukhus. När vi cyklar är vi inte bara med och bidrar till ett bättre klimat utan vi ser det också som ett förebyggande hälsoarbete, säger Ingrid Larsson som är miljösamordnare på planeringsenheten inom NU-sjukvården.

Ann Lundgren arbetar inom vuxenpsykiatrin och är skötare inom den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Trollhättan. Hon berättar:

– Genom klimatväxlingsprogrammet har vi fått förmånen att få tillgång till elcyklar och det har vi upplevt som mycket positivt, inte minst när det handlar om att cykla lite längre sträckor. Vi ser att detta kan ge flera positiva effekter när det gäller såväl hälsa och välmående som miljö.

– När jag tänker på en cykelvänlig arbetsplats så ser jag framför mig en arbetsplats där cyklarna är lättillgängliga och att man tar hänsyn till att det oftast tar lite längre tid att cykla än att färdas på annat sätt, säger Ann Lundgren.

Grönt tänk känns helt rätt

Göteborgs Botaniska trädgård är också en del av VGR som har engagerat sig för att bli cykelvänligare. Hela arbetsplatsen, cirka 60 personer, deltar i projektet.

– Vår verksamhet har en grön profil. Vi vill förstås att så mycket som möjligt av vår verksamhet ska präglas av ett grönt tänk. Att göra det lättare för medarbetarna att cykla till och från jobbet och i tjänsten är en självklar del i detta, säger Cecilia Wahlén, administrativ koordinator på Botaniska.

– Vår friskvårdsgrupp driver frågorna och bollar med medarbetarna på arbetsplatsträffar och personalmöten men också på fikaraster och liknande, säger hon. Den gröna profilen och en ledning som har en positiv inställning och stödjer friskvårdsarbetet ger oss goda förutsättningar, men ibland saknar vi redskapen så nu tittar vi till exempel på att köpa in en tjänstecykel. I samband med att vi bygger en ny ekonomigård kommer vi också att jobba för att förbättra cykelförvaring, cykelreparationsmöjligheter och annat som gör det lättare för våra cyklister.

Det går fortfarande att anmäla sig till Cykelvänlig Arbetsplats.

Kontakt

Karin Ryberg
Regionutvecklare
Telefon: 070-020 75 45
E-postadress

Senast uppdaterad: 2018-03-06 13:34