Folkfest när West Pride slog rekord

Sara Widin, Cecilia Lundmark, Viveca Reimers, regiondirektör Ann-Sofi Lodin, Suzanne Nåfors, Annette Malmqvist och Elisabeth Ramberg höll fanan högt i Regnbågsparaden.

Solen sken under West Pride när rekordmånga ekipage deltog i Regnbågsparaden, bland dem Västra Götalandsregionen. ”Det är viktigt att visa att vi står upp för allas lika rättigheter och det här är också så roligt att göra tillsammans”, sade regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

”Är fikusen bisexuell?” står det på en affisch i Västra Götalandsregionens tält, som upplyser om att Botaniska trädgården under eftermiddagen bjuder på en föreläsning om ”växternas gränsöverskridande sexliv”. Den som inte vill vänta på det kan plocka med sig en regnbågsfärgad klubba eller passa på att lära sig mer om Vårdguidens e-tjänster.

Tältet blir ett skyltfönster för det arbete som VGR bedriver med att öka kunskapen om HBTQ i sina verksamheter, förklarar Ellen Lageholm, regionutvecklare på avdelningen för Mänskliga rättigheter.

– Vi vill visa hur stort Västra Götalandsregionen är, och att alla våra verksamheter står bakom mångfald, säger hon.

Alldeles intill, i Närhälsans tält, står barnmorskan Anna Hallgren, iförd regnbågsfärgade vingar. Hon visar ett quiz där besökarna kan svara på frågor. En handlar om vilket år homosexualitet slutade vara klassad som sjukdom i Sverige. Svaret förvånar många, berättar Anna Hallgren. Det skedde nämligen så sent som 1979.

Några meter bort flockas barn kring youtube-stjärnan Thomas Sekelius. Alla vill ta ett kort tillsammans med idolen, som just idag samarbetar med Västtrafik.

Youtube-stjärnan Thomas Sekelius, till höger, lockade många till Västtrafiks tält, där bland annat Kornelia Adabugday jobbade.

– Han är en queer person som når ut till en bred målgrupp, så det är kul att ha honom här, säger My Wikman Åbom, projektledare för extern kommunikation hos Västtrafik.

Hon har, liksom de andra medarbetarna från VGR, stått ganska många timmar på fötterna, men försäkrar att tiden i tältet går snabbt. Mötena är många, minerna är glada.

Nere vid GöteborgsOperan har tusentals människor samlats för att tåga i Prideparaden. Vid tretiden börjar det långa tåget att röra på sig. Västra Götalandsregionens medarbetare tågar med regnbågsfärgad banderoll till tonerna av låtar som I´m coming out och YMCA. Solen skiner och bidrar kanske till att det i år är rekordmånga som tågar i paraden – 16 000.

Men hur var det med fikusen då? Är den bisexuell? Nja, medan många andra växter pollineras med hjälp av just bin, föredrar faktiskt fikusen en annan typ av insekt, förklarar Magnus Lidén från Botaniska trädgården. Nämligen gallsteken, som med stor möda kryper in i fikonet för att sedan – mycket förenklat beskrivet – kopulera med andra gallstekar. Utan tvekan ett gränsöverskridande sexliv, alltså.

Västra Götalandsregionens gemensamma tält lockade många besökare under West Pride. Här fanns bland andra 1177, kunskapscentrum jämlik vård, avdelningen mänskliga rättigheter och Botaniska trädgården på plats.
Elisabeth Wehlander, Jan Kallenberg och Linda Salomonsson på avdelningen för vårdens digitalisering hade roligt i sina möten med nyfikna regioninvånare.
Iförda färgglada vingar fanns barnmorskorna Mariana Hansen och Anna Hallgren till hands för att svara på frågor om sexuell hälsa.
Ellen Lageholm, regionutvecklare på avdelningen för mänskliga rättigheter.
Koen Braak från koncernavdelning kultur tillsammans med sonen Aske.
Intresset för lördagens Prideparad var stort såväl vid sidan av som i själva tåget. 16 000 gick i paraden vilket var nytt rekord för West Pride.
My Wikman Åbom, projektledare för extern kommunikation hos Västtrafik.
Magnus Lidén från Botaniska trädgården pratade om växternas gränsöverskridande växliv.

Samtliga foton: Marie Ullnert

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:42