Valborg i Botaniska - på japanska

Foto: Johan Lagerqvist

Botaniska fortsätter senaste årens succé och bjuder söndagen 30 april än en gång in till Hanami - japansk körsbärspicknick för att fira vårens ankomst. I år blir det Valborg the japanese way! Programmet håller på 11 - 15 men parken är öppen för picknick hela dagen och kvällen. Som mest har 11 000 glada besökare deltagit i denna körsbärsfest, ta med vännerna så skapas en festivalstämning i år igen.

Vad är Hanami?

Hanami är en av de viktigaste högtiderna i Japan. Man firar den kortlivade körsbärsblomman som ses som en symbol för det korta och vackra men förgängliga livet. Den har dyrkats sedan urminnes tider och är Japans nationalblomma. Dess ankomst betyder också att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, beundra blomman och ha lite kul. Under ett par dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick. Hanami betyder att beskåda blommor. 

Varför fira Hanami i Botaniska?

2014 hade Botaniska Japan som tema i Botaniska. Anledningen är att de har ett stort japanskt växtmaterial som kommit till trädgården under mer än 50 år. Det mesta av det står i Japandalen. Man bestämde att ha en hanami som invigning det året med japanska ambassadören som hedersgäst. Det blev så lyckat att man har fortsatt att ha hanami varje år.

Vad händer under dagen?

En hanami handlar om att fira vårens ankomst tillsammans, att ha en picknick med vänner och familj och bara umgås. Aktiviteterna pågår under dagen kl. 11 – 15 så man kan ta del av dem när man vill. Undantag är Ami Skånbergs körsbärsdans och visningar av Japandalen som har fasta tider. Annars kan barnen göra origami och drakar av silkespappaer, man kan beundra vackra bonsaier, prova japanskt te, prova på asiatisk kampsport och titta på samurajer och ninjor som slåss med svärd, det blir Jan-Ken-Pon turnering och kl 11 släpps vackra koi-karpar i Spegeldammen. Och så blir det mat så klart, foodtrucks och restaurang AnyDay finns till hands för den som inte har med sig egen picknick. Allt är gratis utom ansiktsmålning för barn. Mat kan också handla roliga saker på vår minimarknad.

Fototävling

Du kan delta i en tävling på Instagram om snyggaste bilden på blommande körsbär och vinna en picknickkorg för 6 personer från Gardencafé AnyDay. #hanami30april är hashtaggen, reglerna hittar på Botaniskas sida på Instagram @botaniskatradgarden.

Till programmet

Foto: B Alden
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:42