VGR vill att fler kommuner blir fristäder

Marianne Hovdan, ICORN, Johanna Lindström, regional samordnare, Kerstin Brunnberg nationell utredare och Conny Brännberg, Västra Götalandsregionens kulturnämnd ledde samtalen om fristadsutvecklingen i länet.

Västra Götalandsregionen har utropat sig till en fristadsregion. Nu uppmanas kommunerna att bli fristadskommuner. I fredags bjöd VGR in till en konferens på Bohusläns museum där regeringens samordnare Kerstin Brunnberg var huvudtalare.

- Vi vill skicka en signal till omvärlden att Sverige värnar yttrandefriheten. Att ge en fristad till förföljda författare och konstnärer är ett led i detta, säger Conny Brännberg, ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Kulturnämnden har beslutat att ge stöd till fristadskommuner. Detta sker genom anställning av en regional koordinator, Johanna Lindström, som arbetar på ett regionalt uppdrag men är anställd av Strömstads kommun. VGR bidrar också med samfinansiering och har ambitionen att 3-4 kommuner årligen ska ansluta sig till fristadskonceptet.

Kerstin Brunnberg, tidigare verksam inom Sveriges Radio och Kulturrådet, har fått kultur- och demokratiministerns uppdrag att leda utvecklingen kring fristadsfrågor nationellt.

- Jag är glad att vi numera ser att vi inte bara tar emot författare och att begreppet fristadskonstnär används, berättar Kerstin Brunnberg, som nu arbetar på sin slutrapport.

I världen finns 65 kommuner som gått samman i ett nätverk och Marianne Hovdan från organisationen ICORN fanns också på plats vid konferensen som genomfördes på Bohusläns museum. Hon berättade att över 500 författare och konstnärer har sökt en fristadsplats och att ansökningarna ökar.

I Västra Götaland har Göteborg en lång erfarenhet av att vara fristadskommun och hade bland annat 2015 års Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, som fristadskonstnär.

I dagarna har Uddevalla fått sin första fristadskonstnär och frågan bereds av flera andra kommuner i regionen.
- Vår ambition är att minst tre kommuner ansluter sig under året, säger Conny Brännberg.

Kontakt

Jonathan Neselrot
Kommunikatör Koncernstab kommunikation och externa relationer
0702-12 50 72
E-postadress

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:42