Nyheter och aktuellt från VGR

På denna sida har vi samlat ihop nyheter och aktuellt från de av Västra Götalandsregionens verksamheter som publicerar nyheter och aktuellt på sina webbplatser.

Listan visar nyheter och aktuellt från: Alingsås Lasarett, Avdelning Kultur, Folktandvården, Frölunda specialistsjukhus, Habilitering & Hälsa, Kollektivtrafiken, Kungälvs sjukhus, Koncernkontoret, Miljöavdelningen, NU-sjukvården, Närhälsan, Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus, Regional utveckling, Regionservice och Västfastigheter.

Statsministerbesök 25 oktober i Trollhättan med Nationella Innovationsrådet
Förutom statsminister Stefan Löfven deltar bland andra statsråden Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister. Du kan följa eftermiddagsprogrammet live på webben.
Avsändare:E-postadress

Två guld till GöteborgsOperan i Svenska Designpriset
När Svenska Designpriset i förra veckan delades ut under festliga former blev GöteborgsOperan dubbelt prisad: Guld i kategorin Information Print för årets säsongsprogram (som producerats helt inhouse), samt Juryns Pris för GöteborgsOperans nya visuella identitet (tillsammans med Happy F&B). "Det känns fantastiskt att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet", säger Ing-Marie Persmo, marknads- och försäljningschef på GöteborgsOperan.
Avsändare:E-postadress

Regionutvecklingsnämnden beslutade om kraftfulla satsningar för 880 miljoner
Regionutvecklingsnämnden tog på torsdagen beslut om inriktningen för budget 2018. Dessutom beslutades om utvecklingssatsningar på 880 miljoner kronor. Bland dessa finns en särskild satsning till regionala science centers inom kraftsamlingen för fullföljda studier.
Avsändare:E-postadress

VGR ställer sig bakom polisutbildning i Borås
En polisutbildning behövs i Västsverige och Borås är redo att starta en redan i augusti 2018, vilket man nu aviserar till regeringen. Västra Götalandsregionen stöder Borås. "Vi ställer oss bakom deras ansökan", säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson.
Avsändare:E-postadress

Regeringen påbörjar dialog om innovationspolitiken i Västra Götaland
Den 25 oktober får Västra Götaland besök av statsminister Stefan Löfven och Nationella innovationsrådet. Det är första gången rådet träffas utanför Stockholm och därmed får en breddad dialog med akademi och näringslivet. Mötet hålls på Högskolan Väst i Trollhättan och syftet är att samla in fler perspektiv på den nationella innovationspolitiken för att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Avsändare:E-postadress

Hela plan 2 blir för personal i p-huset vid Mölndals sjukhus från kl. 13.30
Nu kan personal parkera på hela plan två i p-huset vid Mölndals sjukhus från klockan 13.30 till 8.

Patient på NÄL avled av lunginflammation orsakad av legionella

Kungälvs sjukhus nyhetsbrev, oktober
I sjukhusets senaste nyhetsbrev kan man bl.a. läsa om psykiatriska klinikens nya ätstörningsenhet och om sjukhusets medverkan i "Nutrition Day" den 9 november.

Linjemålning på NÄL startar vecka 43
Under helgen vecka 43 börjar arbetet med att måla om parkeringslinjer på Norra Älvsborgs Länssjukhus. Arbetet beräknas pågå under tre helger men vädret kan påverka. Skyltar och avspärrningsband visar var du inte kan parkera.  Nu hoppas vi på fint väder så att arbetet kan flyta på! 

NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Lars Wiklund går i pension i april 2018

Hörselskadades dag lördag 21 oktober
Hörselskadades Dag instiftades 2001 för att uppmärksamma alla hörselskadade (hörselnedsättning, tinnitus, Menières sjukdom, ljudöverkänslighet) och lyfta fram hörselskadades villkor i samhället – både missförhållanden och möjligheter.

Nu lanseras Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om
Klimat 2030 kickstartar med hållbara jeans, REKO-ringar och höga trähus på konferensen som hålls den 26 oktober i Göteborg. Ett nytt västsvenskt klimatråd med representanter från flera samhällssektorer lanseras, det blir workshops och de senaste hållbarhetstrenderna presenteras.
Avsändare:E-postadress

Anmäl dig till VGR:s sidoevent "Morgondagens EU"
Nu är det snart dags för EU-toppmötet som äger rum i Göteborg den 17 november. Då samlas EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera en socialt hållbar utveckling och hur det europeiska samarbetet ska göra skillnad i människors vardag. Temat för EU-toppmötet är tillväxt och rättvisa jobb.
Avsändare:E-postadress

Ny vårdform för patienter med ätstörningar
I början av hösten kunde psykiatriska klinikens nya ätstörningsenhet slå upp dörrarna. Enheten erbjuder en mellanvårdsform för de patienter som inte är i behov av heldygnsvård men som behöver mer stöd än vad öppenvården kan ge.

Ulrika Kluge – Årets Chef i VGR
– Jag var överväldigad av känslor när jag fick reda på att jag blivit utsedd till Årets Chef 2017 inom Västra Götalandsregionen, säger Ulrika Kluge, vårdcentralchef i Partille. Jag känner det som en kärleksförklaring från mina medarbetare och min primärvårdsområdeschef.
Avsändare:E-postadress

Kompetensutvecklingsinsatser inom vården i VGR
Västra Götalandsregionens (VGR) personalutskott beslutade, vid sitt sammanträde den 18 oktober, att avsätta 2,3 miljoner kronor årligen till en regional utbildningsenhet för psykologer och 20 miljoner kronor under 2018 till kompetensutvecklingsinsatser för undersköterskor, barnsköterskor och skötare.
Avsändare:E-postadress

Platser omflyttade på parkering på Uddevalla sjukhus
  Det är på den blåmarkerade parkeringen som förändringen skett.   På Uddevalla sjukhus har parkeringsplatser flyttats om för besökare och personal på en parkering, se bild ovan. Nu är platserna för besökare respektive personal mer samlade.  Följ skyltning på plats. Besöksparkeringar är skyltade med "Besökande" och personalparkeringar med "Personal".

Fler parkeringsplatser för personal på NÄL
I blåmarkerat område högst upp i bilden blir det 60 fler p-platser för personal. I blåmarkerat område längst ner i bilden försvinner ett tiotal p-platser.    På Norra Älvsborgs Länssjukhus blir det inom kort fler parkeringsplatser för personal totalt sett.   På östra delen av sjukhuset innebär den om- och tillbyggda personalparkeringen ytterligare cirka 60 platser för personal än tidigare....

Regionstyrelsen 17 oktober
Vid sammanträdet 17 oktober beslutade regionstyrelsen bland annat att godkänna en kraftsamling för att få unga att fullfölja sina studier, delårsrapport augusti 2017 och projektavtal för Västlänken.
Avsändare:E-postadress

Västra Götalands kultur i siffror
Vilka kultur- och föreningsvanor har invånarna i Västra Götaland? Hur ser utvecklingen över tid ut för besök på bio, bibliotek, museer och scenkonstinstitutioner? Hur mycket satsar Västra Götalandsregionen och dess kommuner på kultur och vilka kommuner erbjuder kulturskola?
Avsändare:E-postadress

Nobel Week Dialogue i Göteborg
Nobel Week Dialogue arrangeras den 9 december i Göteborg på Svenska Mässan. Västra Götalandsregionen är medarrangör och har även ett eget spännande evenemang i anslutning till dagen.
Avsändare:E-postadress

Smarta bandage med fingertoppskänsla för rätt tryck
Avsändare:E-postadress

Ny presentation av kultur i siffror
Avsändare:E-postadress

Begränsad framkomlighet till sjukhuset
Marconigatan är stängd 16 och 19 oktober vilket påverkar infart till parkeringshuset.

Caroline Hammar inspirerade synkuratorer
Synkuratorer från Västra Götalandsregionen och andra landsting runt om i landet har samlats i Göteborg för att få ny kunskap, byta erfarenheter och inspireras.

Just nu är det svårt att boka tolk via bildtelefoni
Tyvärr fungerar inte uppkopplingen till bildtelefonin bra just nu.

Vad betyder åldern för hälsan?
Den 1 november välkomnar Kungälvs sjukhus alla intresserade till en dag om ålder och hälsa.

Ny statistikrapport – så många elever fullföljer sina studier
Avsändare:E-postadress

Personalparkering stängs vid byggnad K02 på Uddevalla sjukhus
Under vecka 43 börjar rivningen av byggnad K02 på Uddevalla sjukhus, gamla administrationshuset. Rivningen utförs av Peab Byggservice AB och beräknas pågå fram till årsskiftet. I samband med rivningen kommer personalparkeringar stängas av. I ett första skede kommer parkeringsytan framför entrén till K02 stängas av. Det sker redan idag, onsdag 11 oktober, för att möjliggöra tömning av huset infö...

Tio skribenter får Essästöd av Västra Götalandsregionen
Avsändare:E-postadress

Omprogrammering av hjärnan minskar fantomsmärtor
Lina Bunketorp Käll (42) är i full färd med att testa ett system som kan minska fantomsmärtor med stöd av Västra Götalandsregionens Innovationsfond. Systemet, kallat Neuromotus, hjälper hjärnan att fungera i banor så att den tror att den saknade lemmen fortfarande finns kvar. På så sätt uppstår inte smärtor i samma utsträckning.
Avsändare:E-postadress

Att leva med en osynlig funktionsnedsätting
"En funktionsnedsättning är relativ, tidsbegränsad och beror på omgivningen." Så definierade professor Jan Tøssebro funktionsnedsättning år 2010. Det är också utgångspunkten i Reidun Jahnsen och Maria Kittilsens bejublade föreläsning "Jag har bara CP av och till" på CPUP-dagarna i Göteborg.

Donatorer hedras med minnesstund under Donationsveckan
Svenskar är mycket positiva till att donera sina organ, men bara en bråkdel har gjort sin vilja känd. För att uppmärksamma organ- och vävnadsdonation arrangerar Socialstyrelsen varje år Donationsveckan. Årets upplaga pågår mellan den 9-15 oktober. I NU-sjukvården uppmärksammas donatorerna med en minnestund vid donationsträdet på NÄL onsdag 11 oktober.

Högstadieelever får prova vårdyrket
Västra Götalandsregionen är på plats under Gymnasiedagarna i Göteborg den 10-12 oktober för att låta högstadieelever prova olika vårdyrken och ställa frågor om hur det är att jobba med hälso- och sjukvård. Dessutom är Naturbruksförvaltningen på plats för att visa upp sina utbildningar.
Avsändare:E-postadress

VGR antar nationella Tjänstebilsutmaningen
Avsändare:E-postadress

Fullsatt Biogas Väst-konferens
Konferensen Biogas för framtiden – regional utveckling och cirkulär ekonomi i dag och i morgon, blev fullsatt långt före sista anmälningsdatum. Konferensen, som även visades live via länk, bjöd på internationella utblickar, kommunikationsutmaningar kring biogas, tunga inspel från fordonsindustrin och lyckade exempel från regionens alla hörn.
Avsändare:E-postadress

Öppen mottagning via bildtelefon

Bättre inomhusluft kan minska sjukfrånvaron bland förskolebarn
Det finns stora skillnader i sjukfrånvaro mellan förskolor och en förklaring kan vara kvalitén på inomhusluften. I ett stort projekt i Göteborg ska nu två läkare från Skaraborgs Sjukhus undersöka om modern luftreningsteknologi kan förbättra barnens hälsa.
Avsändare:E-postadress

Balansera mera - tips för att minska risken för fall
Du kan göra mycket själv för att förhindra att du råkar ut för ett fall och de konsekvenser som kan följa av det. Här följer några tips som kan hjälpa dig att stå stadigare på benen.

Forskning på SÄS bidrar till rätt val inför höftledsoperationer
Material, modeller och metoder för att operera in höftproteser, och hur man bäst utvärderar dem – det handlar SÄS-ortopeden Per-Erik Johanssons doktorsavhandling om som nu är klar. Han hoppas att forskningsresultaten ska bidra till att göra dessa operationer så säkra och bra som möjligt.

VGR antar i nationella Tjänstebilsutmaningen
Västra Götalandsregionen är en av fyrtio undertecknare av den nya Tjänstebilsutmaningen som Fossilfritt Sverige lanserade 5 oktober i Vänersborg.
Avsändare:E-postadress

Underhållsarbete i p-hus på Per Dubbsgatan 10-17 oktober
Ett underhållsarbete på helikopterplattan gör att översta planet i p-huset på Per Dubbsgatan stängs av 10-17 oktober.  Personal hänvisas att parkera på plan fyra under tiden. 

Dietister nära dig
Nu finns 30 dietister i hela regionen som en helt ny enhet inom Närhälsan. En dietist arbetar med att utreda och behandla näringstillstånd. De jobbar även med att bland annat förebygga ohälsosamma matvanor.

Förebyggande insatser gör skillnad för personer med cerebral pares
Nära 600 personer med intresse för cerebral pares (CP) möts under CPUP-dagarna 9-10 oktober i Göteborg. Deltagarna får ta del av aktuell forskning, föreläsningar och workshops med olika perspektiv. Caroline Martinsson, fysioterapeut på Habiliteringen Borås är en av arrangörerna.

Västsvensk kraftsamling för delaktighet i EU
Avsändare:E-postadress

Lokalproducerat i Väst söker ny VD
Lokalproducerat i Väst söker dig med stort intresse för lokalproducerad mat och entreprenörskap som vill stödja en positiv utveckling av livsmedelsbranschen i Västra Götaland.
Avsändare:E-postadress

Mer tid till patienten när Regionservice tar över livsmedelshanteringen
Avsändare:E-postadress

Future Skills visar framtidens arbetsmarknad för unga
På Future Skills på Gymnasiedagarna 10-12 oktober på Svenska Mässan i Göteborg visas var jobben finns i framtiden och vilka vägar det finns dit.
Avsändare:E-postadress

Regionstyrelsen 3 oktober
Vid sammanträdet 3 oktober beslutade regionstyrelsen bland annat att tillsätta en utredning om religiöst neutrala andaktslokaler på sjukhusen, ombyggnation av patientkök och produktionskök på Södra Älvsborgs sjukhus, delårsrapport för regionstyrelsen och regionfullmäktige, fördelning av statsbidrag 2018 och om de fem diagnoser som berörs av den regiongemensamma produktionsstyrningen.
Avsändare:E-postadress

Informationsmöte 20 oktober om Informationssäkerhetsprogram 2020
Avsändare:E-postadress
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:36