Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt

Den 17 april samlades vi, 60 personer från 32 olika medlemsorganisationer, i Skövde kommunhus för vårens nätverksträff med Skolmatsakademin. Temat för dagen var Måltidsrummet.

Första veckan i april hade Skolmatsakademin en inspirationsdag om måltidskvalité, värdskap och bemötande. Inbjudna gästföreläsare var måltidsutbildaren Maria Wilbios med sin gedigna erfarenhet inom service och måltiden samt Lena Sjöqvist, restaurangchefen från Tullängsgymnasiets, som tagit sig an stora utmaningar i syfte att höja skolmåltidens kvalité och värdskap.

Den 8 maj arrangerar Läromat och Måltid Sverige ett spännande seminarium i måltidspedagogik.

Godegården i Järpås, strax utanför Vara, har bedrivit ekologiskt jordbruk sedan 1991. Idag bedriver de ekologisk lammproduktion samt odling av det nya stjärnskottet inom framtidens hållbara protein – åkerbönan.

Länsstyrelsen och Naturbruksförvaltningen har tillsammans ordnat olika temadagar för de som arbetar med livsmedelsupphandlingar i Västra Götalands län.

Den 30-31 augusti är det dags för den nordiska konferensen om offentliga måltider (Nordic assembly for public meals) i Köpenhamn. Vik dagarna till händelsen där årets tema är barn, unga och mat.

"Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om" är en kraftsamling som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län, för att snabba på utvecklingen till en klimatsmart region.

Skolmatsakademin växer på alla håll och kanter.

Ann-Christine Pinola, rektor och pedagog: ”Det kan vara lunchen som gör att eleverna klarar av skolan. Vi bör alla… https://t.co/wHm3uC6R3x
Är du en Spock eller Donald Trumph? Fredrik Carlsson, prof. I beteendeekonomi, om våra beslut baserat på intuition… https://t.co/3ykiGveC12
Ann-Christine Pinola, rektor och pedagog: ”Det kan vara lunchen som gör att eleverna klarar av skolan. Vi bör alla ställa oss frågan - Hur kan jag som vuxen, kock, pedagog, rektor göra för att skapa bäst förutsättningar för detta?” På Skolmatsakademins nätverksträff. #skolrestaurangen #skolmat #shemalagdlunch #pedagogiskamåltider #måltid #hållbarhet #skolmatbratteberg