Lätt att välja rätt - mat för både hälsa och planet 2018-02-13

Hur kan vi göra kloka val på tallriken både för hälsan och miljön och hur hjälper vi våra matgäster att välja de bästa alternativen?

Det var totalt ett 50-tal medlemmar i Skolmatsakademin som samlades och lyssnade till forskare från RISE och Göteborgs universitet som delade med sig av sin kunskap under temat ”Lätt att välja rätt- Mat för både hälsa och planet”.
Mat för hälsa och miljö
 
Elinor Hallström från RISE inledde dagen med att lägga grunden och tala om vikten av att äta näringsriktig och nyttig kost. Kosten är den viktigaste parametern för vår hälsa. Nutrition

Därefter presenterade Katarina Nilsson från RISE (på bilden ovanför) matens miljöpåverkan och gav flera användbara exempel på konkreta insatser i skolmåltiden som kan göra skillnad. Matens miljöpåverkan
 
Fredrik Carlsson från Göteborgs Universitet avslutade dagen med att berätta om hur vi kan påverka beslutsprocessen genom att ”göra en nudge- knuffa i rätt riktning”. Deltagarna fick diskutera i mindre grupper om problem som man vill lösa med nudgen, hur den kan implementeras och hur effekten ska mätas. Lätt att välja rätt