Validering Kock

En kostnadseffektiv valideringsmodell testad av den offentliga måltidsbranschen, med tillhörande handledarutbildningar för offentliga kockar finns idag i Västra Götaland genom etablerade samarbeten och partnerskap. Kan validering enligt branschens modell vara något för er verksamhet?

Fokus på kompetensförsörjningsfrågan

Efter behov som uppkom från kommunerna under en nätverksträff 2015 arbetade vi i Skolmatsakademin under 2016 lite extra fokuserat med frågor kring kompetensförsörjning. Pilotprojektet "Validering Kock Västra Götaland" var ett av resultaten som nu lever vidare i ordinarie verksamhet i ett flertal av nätverkets kommuner.

En modell med mervärden

Skolmatsakademin har tillsammans med Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR) och Validering Väst drivit implementeringen av en valideringsmodell för kockar i offentliga kök som grundar sig på branschens krav för anställningsbarhet. En modell som ger oss en möjlighet att bättre ta tillvara på våra befintliga resurser i köken samt ge oss nya verktyg för att nyanställa, provanställa och jobba mer strategiskt med kompetensförsörjningsfrågan i våra egna verksamheter.

Många kommuner är redan igång

Ett tiotal av Skolmatsakademins kommuner har redan utbildade yrkesbedömare, handledare samt har kommit igång och genomfört ett antal valideringar. Valideringsmodellen har visat sig vara ett verktyg som bidragit till många mervärden såsom ökad yrkesstolthet, ökat självförtroende hos medarbetarna, attraktivare organisation och så klart – fler kockar i våra kök.

Till dags datum har vi 17 nya ”godkända” kockar i våra västsvenska kök – men vi kan och vi behöver bli fler om vi ska kunna vara förberedda inför framtidens pensionsavgångar och brist på utexaminerade kockar!
Läs gärna mer om hur två av våra kommuner har använt sig av Valideringsmodellen här>>

Nedan kan du även se vilka kommuner som deltagit i något av våra valideringsprojekt och deras kontaktpersoner ifall du vill ställa frågor eller har funderingar.

Hur går man tillväga?

För att använda sig av valideringsmodellen såsom Skolmatsakademin använt sig av den behöver du följande:

  • En utbildad och certifierad yrkesbedömare - kan handplockas och utbildas från din egen verksamhet alt. så kan en befintlig yrkesbedömare "lånas" in från en närliggande kommun som redan har utbildade och erfarna yrkesbedömare. Utbildning och certifiering av yrkesbedömare handhas av UHR. Läs mer om vad som krävs av yrkesbedömarna på UHRs webbsida.
  • Utbildade eller erfarna handledare inom kollegial handledning på arbetsplatsen. Detta för att underlätta vid ett eventuellt arbetsplatsförlagt lärande (APL). Handledarutbildning handhas av Validering Väst i Västra Götaland. 

Skolmatsakademins medlemsorganisationer erbjuds med jämna mellanrum att i en samordnad form utbilda fler yrkesbedömare och handledare.

Vad kostar det och hur lång tid tar det?

Validering enligt branschens  krav är en kostnadseffektiv modell.
Yrkesbedömare: UHR utbildar och certifierar yrkesverksamma kockar. 5 timmar. 5000 kr (engångskostnad)
Fas 1: Yrkesbedömaren kartlägger en validand. 6 timmar. 1250 kr/validand.
Fas 2: 
Valideringen sker på en arbetsplats. 10 dagar. 1250 kr/validand.
Handledare:
Validering Väst utbildar och diplomerar yrkesverksamma kockar eller måltidsbiträden i kollegial handledarutbilding. 6 timmar. Kostnadsfritt för kommuner och verksamheter i Västra Götaland.
Total kostnad: 7500 kr + tid och eventuella vikariekostnader

Lena Hansson, enhetschef Måltid
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 033-35 33 66

Gun Mellqvist, kostchef
kontaktperson för kostenheten

E-post: E-postadress
Tel: 0520-65 97 10

Kia Björklund, verksamhetsutvecklare
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 0320-21 71 67

Jennie Wessbo, verksamhetschef Måltid
kontaktperson för Bollebygds kommun

E-post: E-postadress
Tel: 033-430 55 75

Jenny Ahlgren, enhetschef kostenheten
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 0521-72 21 80

Magnus Eriksson, Köksmästare
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 072-141 41 01

Ann Unell, måltidsutvecklare
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 0325-57 61 59

Ann-Mari Johansson, enhetschef Kost
certifierad yrkesbedömare

E-post: E-postadress
Tel: 0321-59 51 91

Mer information - kontakta oss!

SKOLMATSAKADEMIN

Skolmatsakademin - en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götaland!

Ulrika Brunn, verksamhetsledare
E-post: E-postadress
Tel: 070-420 56 13


UTBILDNINGSRÅDET FÖR HOTELL OCH RESTAURANGER

UHR består av fyra samverkande parter; Visita, Arbetsgivareföreningen KFO, Unionen samt Hotell och Restaurangfacket HRF

Anna Ålund, verksamhetschef UHR Utbildning AB
E-post: E-postadress
Tel: 08-762 74 30


VALIDERING VÄST

Validering Väst - en stödstruktur för validering

Gunilla Eek
E-post: E-postadress
Tel: 070-880 16 18


Publicerad: 2017-04-04 22:07