Så placerade sig de offentliga köken i årets Ekomatsligan

Västra Götalandsregionen blev sjua i årets Ekomatsligan, där andelen ekologiskt i landstingens och regionernas inköp av livsmedel jämförs. 2016 hade VGR 43% andel ekologiskt jämfört med ettan Region Kronoberg som nådde 54 %. Bland kommunerna i Västra Götaland hade Göteborg högst andel med 47 %. Vinnaren Vellinge kommmun nådde hela 80 % ekologiskt.

Civilminister Ardalan Shekarabi syns på bilden överst med alla vinnare i Ekomatsligan 2017.

Janet Apablaza Gonzales och Ida Otterdahl representerade Västra Götalandsregionen vid utdelningen av diplom i Stockholm. De kommer från Fristads folkhögskola som ligger högst inom VGR:s restauranger och storkök med hela 67% ekologiskt.

En tredjedel nådde målet för offentlig sektor

104 kommuner, regioner och landsting har nått 30 % eller mer ekologiska livsmedel. De utgör 33 % av Sveriges kommuner, landsting och regioner. Det är 20  fler än året innan, då 83 stycken nådde över 30 %. Då låg Västra Götalandsregionen på 39 % (2015).

Västra Götaland hamnar på fjortonde plats bland alla län med 25 % ekologiskt i offentlig sektor, högst ligger Skåne på 39 %.  Bland kommunerna i Västra Götaland varierar nivån från 0 % i Gullspång och till Göteborgs 47 % ekologiskt.

Nytt mål på 60 % ekologiskt till 2030

Den ekologiska inköpsandelen i kommuner och landsting/regioner låg i genomsnitt på 33 % av totala livsmedelsinköp 2016. Året innan var andelen 31 %. Det är en ökning med 6,5 % eller 2 %-enheter, något mindre än förra årets ökning.

Ekomatcentrums nationella mål på 50 procent till 2020 ligger inom räckhåll liksom regeringens nya inriktningsmål för offentlig sektor, 60 procent ekologiskt till 2030. 

Ekomatslistan rapport 2017

Ekomatslistan 2017 kommunerna i Västra Götaland

EkoMatCentrums pressmeddelande om Ekomatsligan 2017

Uppföljning livsmedel i miljömålsarbetet inom VGR

Berit Mattsson

Regionutvecklare
Telefonnummer
E-post

Lars Karlsson

Regionutvecklare
Telefonnummer
E-post
Senast uppdaterad: 2017-06-01 15:10