SALMONELLA: Viktig information från Smittskydd om näringsberikningar

Meddelande från Smittskydd Västra Götaland med anledning av utbrottet av Salmonella Kentucky:

Enligt försiktighetsprincipen föreslår vi tills vidare att nedanstående näringsberikningar som tillsätts på en del sjukhusavdelningar inte används.

Det gäller följande medel:

• Resource instant protein

• Fantomalt

• Berikning majsvälling

Vi föreslår att avdelningarna stoppar dessa preparat i plastpåsar och tills vidare förvaras fortsatt där på respektive avdelning. Skälet till detta är att man ska kunna hämta dessa för bakteriologisk analys vid behov.

De avdelningar som har egna puréer och bär och gör egna näringsdrycker bör tills vidare inte servera patienter detta, om man inte kan hetta upp dessa till 70 grader. Sylt, som är värmebehandlad, kan ersätta.

Vi har stor förståelse för att näringstillförsel är väldigt viktigt för många patienter, men ersättning för kostberikning på avdelningarna kan tills vidare exempelvis vara matolja respektive socker.

För mer information:

Marga Brisman, chefläkare, 073-183 35 55
Eva Lindgren, överläkare Vårdhygien, 0500-432332
Vårdhygien, 0500-432084

Senast uppdaterad: 2017-11-30 17:26