Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt - Juni

Vi söker en ny verksamhetsledare till Skolmatsakademin, med stort engagemang för skolmåltiden och personerna som varje dag, runt om i Västra Götaland, jobbar med goda, näringsriktiga och miljöanpassade måltider. Välkommen in med din ansökan senast den 13 augusti.

Kommunerna i Västra Götaland hamnade i genomsnitt på 32 % ekologiska livsmedel under inköpsåret 2016. Inte långt under riksgenomsnittet som var 33 %. Bland kommunerna i Västra Götaland hade Göteborg högst andel ekologiska livsmedel med 47 % vilket kvalificerar dem till en 10:e plats i årets liga. Högst upp på pallen står dock Vellinge kommun i Skåne som nådde hela 80 % ekologiskt!

Nu är höstens aktivitetsprogram äntligen klart! Se till att anteckna i kalendern och bocka för de datum och dagar som ser intressanta ut. Inbjudningar och anmälningslänkar kommer att skickas ut löpande under de kommande två veckorna. Aktiviteterna kommer samtidigt att bli synliga i vårt kalendarium här på hemsidan.

Nu hägrar spännande möjligheter för nyfikna, modiga och utvecklingsbenägna kommuner, stadsdelar och skolor inför kommande läsår. Skolmatsakademin söker nu kontakt med intresserade medlemmar i Västra Götaland som är villiga att bli våra testskolor och testkommuner i konceptet integrerade måltider!

Den flitiga nyhetsläsaren har kunnat läsa om hur Borås Stad ratar plasten i alla sina kommunala kök. I Borås är det inte enbart i förskoleköken som plasten ska bort utan även skola och äldreomsorgen är med på tåget. Men är det egentligen nödvändigt att helt ge upp plastredskap, plasttallrikar och plastglas? Skolmatsakademin ställer de nyfikna frågorna och denna gång svarar Anette Fleischer och Pia Aspegren, upphandlare respektive miljöutredare i Borås Stad.

Vill ni delta i projektet Tio i topp? Under våren har Nätverket för Giftfri förskola i Västra Götaland och Halland tillsammans med Skolmatsakademin tagit fram ett projektförslag som ska underlätta våra val av inköp inom köksutensilier, pedagogiskt material och inredning i förskolan. Anmälan senast den 30 juni!

De senaste veckorna har bjudit på nomineringsglädje och stipendiecheckar i Västra Götaland då White Guide Junior offentliggjorde årets nomineringar och Hjärta Mjölk utsåg sina första stipendiater någonsin på temat barnhälsa.

Nu hotar Englands premiärminister Theresa May att skrota de kostnadsfria skolluncherna för de yngsta barnen i skolan. Politiker, kändiskockar och tjänstemän protesterar nu vilt i Storbritannien!

En grön och ätbar utemiljö (skolträdgård) bidrar både till bättre hälsa, ökat välbefinnande och ger förutsättningar för livsviktigt lärande om miljö, mat och natur. Läs mer och se till att sprida infon till de som behöver ha den i er skola/kommun!

...för denna gång! Efter 3,5 år av intensivt, omväxlande och väldigt roligt arbete väntar efter sommaren nya och spännande utmaningar för Ulrika, verksamhetsledare för Skolmatsakademin sedan 2014. Hon tackar och bockar för sin tid i Västra Götalands bästa nätverk och hoppas på att ses och höras snart igen!

Kalender

18
aug

Måltidskvalitet - Service, värdskap och måltidsmiljö

Starttid:
Sluttid:
Plats: Dalslands folkhögskola
Ort: Färgelanda
23
aug

Nudging i skolrestaurangen

Starttid:
Sluttid:
Plats: Hörsalen, RISE Reserach Institutes of Sweden
Ort: Göteborg
31
aug

Matfoto & sociala medier för offentlig måltid!

Starttid:
Sluttid:
Plats: Sandgärdskolan
Ort: Borås
bild-476421005818585_1244935775633767
Efter fyra innehållsrika och framgångsrika år går vår verksamhetsledare Ulrika Brunn vidare till nya uppdrag på Livsmedelsverket. Vi önskar henne stort lycka till och söker nu hennes efterträdare. Är du inspiratören och drivkraften vi letar efter? Senast 13 augusti vill vi ha din ansökan. Välkommen att söka ett av Västra Götalandsregionens mest spännande uppdrag med placering i Göteborg. Läs platsannonsen på RI.SE jobbportal! http://www.jobs.net/jobs/sp/sv-se/job/Sweden/Verksamhetsledare-Skolmatsakademin/J3H7RD6R5721MP2XVRD/
Karin Lilja
RT @KcLilja: Södertälje kommun satsar på pedagogik och lokalproducerad mat - Södertälje kommun https://t.co/Q2EzTznzM8
Måltid Sverige
RT @MaltidSverige: Skolmatsakademin söker nu efter en ny verksamhetsledare! Ett spännande och viktigt jobb! Både Måltid Sverige och... http…
Söker du #nyttjobb ? Vi söker en ny verksamhetsledare! Välkommen in med din ansökan senast 13 augusti. #skolmat https://t.co/05OXbRIBrA
Har ni upptäckt Tapaspodden än? Skolmatsaksdemin gör poddpremiär i podcasten som handlar om barns hälsa, måltider och offentlig gastronomi! Kanske kan just avsnitt 9 intressera er? Cecilia Blidö som leder samtalet frågar ut Ulrika på Skolmatsakademin om nätverket, framtidsdrömmar, skolmåltidernas utmaningar, framtida samarbetspartners (vi håller tummarna för Zlatan! 😉) och vad föräldrarna egentligen kan göra? Ni hittar den på www.tapaspodden.se 👋🎙📻 #skolmat #skolmatsakademin #offentligsmak