Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt - April

För ett drygt år sedan publicerades en stor studie som visade att 4 av 5 barn troligtvis får specialkost i onödan. I dagarna publicerades ytterligare en doktorsavhandling från Umeå Universitet där samma studiegrupp av barn och ungdomar ingår. Anna Winberg och Åsa Strinnholm på Norrlands Universitetssjukhus är författarna bakom avhandlingarna.

Den 26 april träffas kontaktpersonerna i nätverket, tillsammans med inbjudna gäster på vårens nätverksträff i Göteborg. Dagens tema är pedagogiska och integrerade måltider. Välkomna!

Vägen till det nya språket ska gå genom maten i ett nytt halländskt projekt för nyanlända barn. Nu skjuter Allmänna Arvsfonden till 1,8 miljoner kronor.

Det går en grön våg genom måltids Sverige just nu. Vi tipsar om ett intressant seminarium på temat.

En kär kollega, chef, glädjespridare och eldsjäl går i pension efter sommaren och vi ställer frågorna som alla är nyfikna på!

Nu finns en uppsättning nya och fina rollups på Skolmatsakademins kontor - anpassade särskilt för utlåning till våra medlemskommuner, skolor och förskolor!

bild-476421005818585_1172308329563179
I höst dyker nya fräscha bordsryttare med tema De Globala målen och Agenda 2030 upp på Skolmatsakademins hemsida - och förhoppningsvis även på borden i era skolrestauranger! Tack vare en utlysning via Sida - Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete har vi fått extra anslag för att kunna ta fram pedagogiska bordsryttare på temat de globala målen och dess olika kopplingar till mat och måltider! Kul va!? 😀✌️
Tema "offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle"! Vi ser redan fram emot årets höjd… https://t.co/sLQoabd3Yj
FNslivsmedelsprogram ShareTheMeal
RT @WFP_SE: Appen @ShareTheMealorg gör det möjligt att ge en skolmåltid till ett barn som går hungrigt. 4 kronor räcker till en måltid och…
Oldie but goldie! Torsdag som i många fall betyder soppdag i vissa skolrestauranger, en typ av… https://t.co/jvFyqSY25t
Oldie but goldie! Torsdag som i många fall betyder soppdag i vissa skolrestauranger, en typ av mattradition kan man säga! Och vad passar inte bättre till soppa än här- och nybakat bröd! Som här på Ängskolan i Skene! ・・・ Idag serverar vi baguetter till vår soppa. #flervalsmodellen #ängskolanskök #offentligsmak #ängskolan #markskommun