Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt

På Munkedals utvecklingscenter i Dingle odlas det mesta som hör den svenska köksträdgården till. Bara för någon tid sedan fanns här bönor, ärtor, squash, persiljerot, brysselkål, grönkål, svartkol, black magic och chilifrukter. Idag står det 5000 kvadratmeter stora fältet delvis i träda även om majs, rotfrukter, krondill och ringblommor fortfarande står i blom.

Varje dag tillagas 500 000 mål mat i offentliga kök i Västra Götaland, varav 340 000 i förskolor och skolor. Men få av råvarorna som används är regionalt producerade. För att främja den långsiktigt hållbara livsmedelsförsörjningen strävar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen med flera efter en ökad produktion och konsumtion av lokalt producerad mat. Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, arbetar för att underlätta den offentliga upphandlingen av lokalproducerad mat.

Borås Stad, Vänersborgs kommun och Tranemo kommun är bara några av de kommuner inom Skolmatsakademin som tagit kompetensförsörjningsfrågorna i egna händer genom Validering kock Västra Götaland.

12 september anordnade Bollebygdskolan Framtidsdagen, den första i ordningen.

Upp till bevis! SkolmatsGastro 2018 närmar sig – tävlingen där ni visar era kunskaper genom att skicka era bästa recept för oss. Förstapriset? En oförglömlig gastronomisk inspirationsresa i Europa.

När det vankas mellanmål på Dalsjögårdens förskola utanför Borås växer små konstverk fram.

Vad får passagerarna på Finnairs långflygningar till Singapore, Chongqing, Hongkong och New York äta? Svar: Skolmat!

Den 31 oktober är det återigen Måltidens Mervärde i Vara, denna uppskattade inspirationsdag för måltidspersonal.

Ta chansen att träffa Upphandlingsmyndigheten och ställ dina frågor. Diskutera användningen av olika kriterier vid en livsmedelsupphandling tillsammans med kollegor och upphandlingsmyndigheten.

Den 23 oktober börjar Elsa Fries som ny verksamhetsledare för Skolmatsakademin. Elsa är utbildad kock och kostekonom. Hon har arbetat som projektledare, matskribent, bloggare, KRAV-ambassadör, talesperson i tankesmedjan Dyrare mat, nu! samt mat- och klimatstrateg i Örebro kommun. Närmast kommer hon från en tjänst som förebyggande avfallscoach på Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

Tisdagen den 19 september avgjordes årets upplaga av White Guide Junior i Eriksbergshallen i Göteborg. Totalt delades det ut pris i 13 kategorier under ledning av konferenciererna Tina Nordström och Lisa Lemke. Skolmatsakademin passade på att ställa några snabba frågor till två av de nominerade lagen i kategorin Årets skolrestaurang: Ellen Keyskolan i Hisings Backa samt Brottkärrsskolan i Askim.

Kalender

27
okt

Yrkesbedömarutbildning - validering Kock

Starttid:
Sluttid:
Plats: Svenskt Näringsliv
Ort: Göteborg
01
nov

Grönt & Skönt - Vegetarisk matlagning och smaksättning

Starttid:
Sluttid:
Plats: Karlbergsgymnasiet
Ort: Åmål
02
nov

Grönt & Skönt - Vegetarisk matlagning och smaksättning

Starttid:
Sluttid:
Plats: Guldhedsskolan
Ort: Göteborg
bild-476421005818585_1338231822970828
Följ med förskolebarnen på majsplockning i Dingle! Att maten som serveras i våra skolor ska lagas på råvaror av god kvalitet är idag en självklarhet. Dessutom ska den helst vara närodlad. Kan en lösning vara att odla maten själv? I Munkedals kommun pågår försök med egenuttag av grönsaker. Läs vårt senaste nyhetsbrev och se filmen där vi får följa med förskolebarnen på majsplockning.
Måltid Sverige
RT @MaltidSverige: Söker du en extra spännande höst? Landsbygdsnätverket startar nu projektet MATtanken – en ny digital mötesplats... https…
Miljö
RT @vgrmiljo: Skolmatsakademin söker verksamhetsledare - ansök senast 13 augusti!https://t.co/Wae7KOV6Uy
Måltiden
RT @Maltiden: Projektledare och kommunikatör till MATtanken sökes! - Måltidsbloggen Två jobb med fokus på offentliga måltider😀 https://t.co…
Har ni upptäckt Tapaspodden än? Skolmatsaksdemin gör poddpremiär i podcasten som handlar om barns hälsa, måltider och offentlig gastronomi! Kanske kan just avsnitt 9 intressera er? Cecilia Blidö som leder samtalet frågar ut Ulrika på Skolmatsakademin om nätverket, framtidsdrömmar, skolmåltidernas utmaningar, framtida samarbetspartners (vi håller tummarna för Zlatan! 😉) och vad föräldrarna egentligen kan göra? Ni hittar den på www.tapaspodden.se 👋🎙📻 #skolmat #skolmatsakademin #offentligsmak