Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag fler än 50 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Senaste nytt

Tisdagen den 28 november bjöd Skolmatsakademin in till utbildning kring det viktiga temat ”Matgäster med särskilda behov”. Nästan 100 deltagare från förskolor och skolor runt om i Västsverige samlades i Uddevalla på Bohusläns museum för att ta del av expertisens kunskaper och få nya infallsvinklar att ta med tillbaka ut till den egna verksamheten.

Nu är Skolmatsakademins aktivitetsprogram för våren 2018 på plats. Först ut blir Lätt att välja rätt – mat för både hälsa och planet, i Göteborg den 13 februari och några dagar senare blir det dags för Helt-grönt – en kurs i vegansk matlagning i Borås och Dingle.

Varje dag serveras 3 miljoner måltider till matgäster inom förskola, skola, fritids, äldreomsorg och sjukvård i Sverige. Mer än varannan måltid inom hela foodservice serveras inom det offentliga och ca. 35000 personer arbetar idag inom offentlig måltidsverksamhet i Sverige. Men hur gör vi för att möta morgondagens krav på personal och kompetens? Vi hoppas komma en bit på vägen med pilotprojektet Future Kitchen!

Den 1 november samlades kockar från Färjelanda, Åmål, Mellerud, Vänersborg och Munkedal på Kalbergsgymnasiet i Åmål för en inspirationsdag i den gröna gastronomins tecken.

Härryda kommun verkar för ett långsiktigt hållbart samhälle där alla invånare med hjälp av sitt kretsloppstänkande ska välja ett miljövänligt sätt att leva och konsumera. På nystartade Backaskolan i Landvetter har man redan kommit långt i arbetet. Speciellt i skolköket där Mats Andersson, köksansvarig och kocken Carina Nilsson serverar hållbara måltider till 100 nyfikna matgäster i åk 0-3.

Vem har sagt att köket bara är för vuxna? Välkomna in i ett spännande matlabb där både stora och små kan vara med och upptäcka. Med enkla och effektfulla experiment använder vi våra sinnen för att utforska smakernas fantastiska värld.

MatGlada receptappar från Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2017.

bild-476421005818585_1389955624465114
Ni har väl inte missat att vi nu har publicerats vårens aktivitetsprogram? Mer info och anmälan finnes här: http://www.vgregion.se/om-vgr/satsningar-och-samarbeten/skolmatsakademin/aktiviteter/
Idag är det fokus #futurekitchen - kökspraktik för nyanlända som ger både meningsfull… https://t.co/2pWuaoEZFB
Idag pratar vi ”Matgäster med särskilda behov” i skolmatsakademin. Nära 100 åhörare på plats i… https://t.co/oK5ajO3ocU
Tack VGR och alla 51 medlemskommuner/SDF för fantastiska år 2016-2017! Tillsammans har vi skapat klimatsmarta skoll… https://t.co/qXe9VVwzv2
Idag är det fokus #futurekitchen - kökspraktik för nyanlända som ger både meningsfull sysselsättning och löser kompetensförsörjningfrågan. Nu kör vi en ny omgång! PM för intresse!