Välkommen till Akutmottagningen och jourmottagningen

Akut sjuk - öppettider på akutmottagningen

Hur går det till på akutmottagningen?

Vem får vård först

Icke akuta sjukdomsfall

 

Akut sjuk - öppettider på akutmottagningen

Ring gärna sjukvårdsrådgivningen 1177, innan du besöker Akutmottagningen. Vid akut sjukdom och olycksfall ring 112.

  • Alingsås lasaretts Akutmottagning för medicin/kirurgi/ortopedi/urolog är öppen alla dagar kl 08.00-21.00 Här arbetar sjukhusets AT-läkare, ST-läkare och specialistläkare.  


Nattjourmottagningen för primärvårdspatienter på Alingsås lasarett har stängt från och med 15 februari. Du som är i akut behov av vård mellan klockan 21.00-08.00 kan söka vård på något av regionens övriga sjukhus med dygnetruntöppen akutmottagning. Du kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177 för råd eller vid akut sjukdom och olycksfall ringa 112.

Hitta till oss 
Akutmottagningen hittar du på Södra Ringgatan 30 i Alingsås. Ovanför ingången är det skyltat Akutmottagning. Du som ska till Jourcentralen går  från den 1 januari till Närhälsan Sörhaga vårdcentral där Alingsås Jourcentral har öppet  måndag – fredag 17:00 – 22:00 och lördag – söndag 10:00 – 16:00.


 

 

 Hur går det till på akutmottagningen?

När din vårdcentral är stängd kan du vid akut sjukdom vända dig hit.

När du kommer till akutmottagningen ska du ta en nummerlapp och sitta ned i väntrummet. När ditt turnummer kommer upp på displayen går du in på akuten och du möts där av en sjuksköterska. Om du drabbats av bröstsmärta, tryck över bröstet eller andningsbesvär ska du gå in och anmäla dig direkt i receptionen.

Ditt medicinska tillstånd och omedelbara vårdbehov bedöms av en sjuksköterska. För att denna bedömning ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du berättar om dina symtom och problem. Beroende på vilka symtom du har genomför sjuksköterskan vissa kontroller såsom blodtryck, puls, temperatur och andningsfrekvens. Tillsammans på rummet med sjuksköterskan arbetar en sekreterare som skriver in dig i våra datasystem.

Därefter får du sitta ut i väntrummet igen eller kommer in till ett vårdrum i väntan på att tas hand om av ditt team. Teamet består av sjuksköterska, undersköterska och läkare.
Då kan det behövas tas ex blodprov, urinprov eller göras en akut röntgenundersökning för att kunna fastställa diagnos och behandla de akuta symtomen.

Om vidare utredning behövs görs inte detta på akutmottagningen. Istället skrivs en remiss till aktuell mottagning och du blir kallad därifrån.

Vem får vård först?

Ibland är det många patienter som samtidigt behöver få hjälp på akutmottagningen. Rak turordning gäller aldrig utan turordningen bestäms av hur sjuk du är och om det finns några medicinska risker.

Det är alltså de mest akut sjuka och svårast skadade patienterna som tas om hand först. Det kan ta olika lång tid p g a vilken jourlinje man ska till, hur lång kö det är till läkaren för den specialiteten man behöver träffa. Att du får vänta kan också bero på svarstiden på röntgenundersökning eller provtagning.

Vårt mål är att du som patient får träffa en läkare inom 90 minuter och att du är färdigbehandlad inom 240 minuter.

Icke akuta sjukdomsfall

Sjukdomsfall som inte är akuta får du, dagtid vardagar, hjälp med på din vårdcentral. På Alingsås Jourcentral tas du om hand som behöver hjälp kvällar eller helger med sjukdom och besvär som inte kan vänta tills din ordinarie vårdcentral har öppet igen.
Sjukintyg och receptförnyelse tar också din vårdcentral hand om.

 

  

Kontakt

Tel 0322-22 60 00
(växeln, dygnet runt)

Hitta till oss 
Akutmottagningen finns på Södra Ringgatan 30 i Alingsås. Ovanför ingången är det skyltat Akutmottagning.

 

Verksamhetsidé

Akutmottagningen ska med hög kvalitet och professionalitet:

-Bedöma, behandla och vårda patienter med medicinskt akuta behov

-Ansvara för akuta läkarinsatser, under jourtid, inom den kommunala hemsjukvården

 

Vid akut sjukdom kan du vända dig till oss på akutmottagningen. Varje år söker cirka 27 000 patienter vård hos oss.

 

Ring gärna sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, innan du besöker oss på akutmottagningen eller söker vård på Alingsås jourcentral,som delar lokaler med Närhälsan Sörhaga vårdcentral. På 1177 finns dygnet runt specialutbildade och erfarna sjuksköterskor som kan ge dig råd om egenvård och medicinska råd. Dessutom bedömer de om du behöver kontakta läkare eller sjuksköterska och ger besked om vart du kan vända dig.

Var ska du söka vård?

 

uiqt|wBitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{mitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{muiqt|wBitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{mitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{muiqt|wBitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{mitqvo{i{5ti{izm||H%vozmoqwv5{m