Datortomografi tjocktarmen (colonografi)

Anmälan

Du anmäler dig i receptionen på röntgenkliniken.

Förberedelser

Det är väldigt viktigt att du följer förberedelseinstruktionerna noggrant. Är du inte diabetiker kan du ta dina mediciner som vanligt förutom järntabletter som bör undvikas sista veckan före undersökningen.

Har du diabetes?

Tag kontakt med din läkare eller diabetessköterska:
Om du har tablettbehandlad diabetes och behandlas med något Metforminpreparat  måste du följa speciella instruktioner både före och 48 timmar efter att du fått kontrast i blodet.

Om du vet att du är kontrastmedelsöverkänslig tag kontakt med din läkare.

Hur går undersökningen till?

Du ska komma till röntgenavdelningen 2 timmar före undersökningen för att få dricka ett kontrastmedel som ”färgar” all vätska i tarmen.

Du kommer att få byta om till sjukhusskjorta och sjukhuskalsonger och få en injektionsnål i armen för att få kontrastmedel via blodbanan. Vanliga reaktioner är värmekänsla i kroppen och metallsmak i munnen, men detta är snabbt övergående och ofarligt. Du får också ett läkemedel som får tarmen att slappna av.

Du kommer att få en pip i ändtarmen för kolsyreinblåsning så att tjocktarmen spänns ut. Buken kan till en början kännas stor och spänd men detta släpper inom några minuter efter undersökningen.

Vad är datortomografi?

Datortomografi kallas även skiktröntgen. Datortomografen har en inre diameter på 70 cm och ett djup på 40 cm.

Kan man ha metallföremål på kroppen under undersökningen?

Nej, det kan man inte på den del av kroppen som ska undersökas. Vi ber dig ta av alla smycken före undersökningen.

Resultat

Resultatet av undersökningen skickas till din remitterande läkaren. 

uiqt|wB&tq{i5iz%vql{{wvH%vozmoqwv5{mtq{i5iz%vql{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBuiov}{5sizt{{wvH%vozmoqwv5{muiov}{5sizt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBs}voit%v{5{r}sp}{H%vozmoqwv5{ms}voit%v{5{r}sp}{H%vozmoqwv5{m