Tjocktarmsröntgen

Anmälan

Du anmäler dig i receptionen på röntgenkliniken.

Vi som tar hand om och hjälper dig med undersökningen är en röntgenläkare, en röntgensjuksköterska och en röntgenundersköterska.

Förberedelser

Det är viktigt att du laxerar väl för att undersökningen ska bli bra. Tjocktarmen ska vara "ren" från tarminnehåll. Under laxeringen behöver du vara i närheten av en toalett. Sveda och irritation runt ändtarmen kan uppstå i samband med laxering. Vattenavvisande hudskyddssalva förhindrar dessa besvär. Vaselin, Natusan med zink och Silon är lämpliga att använda. 

Undersökningen

Tjocktarmen är sista delen av mag- och tarmkanalen. Den är 1–1,5 meter lång och rymmer 1–2 liter vätska. Tarmväggen består av muskler och slemhinnor, vilket inte syns bra på röntgen. Tjocktarmen måste fyllas med röntgentät vätska (kontrastlavemang) för att bli synlig och möjlig att detaljgranska. Det finns två sätt att röntgenundersöka tjocktarmen:

  • enkelcolon = enbart kontrastlavemang 1–1,5 liter.
  • dubbelcolon = kontrastlavemang 0,6 liter + luft

Vilket undersökningssätt som blir aktuellt för dig bestämmer röntgenläkaren före undersökningen.

Vi som tar hand om och hjälper dig med undersökningen är en röntgenläkare, en röntgensjuksköterska och en röntgenundersköterska.

Du blir inkallad efter det att du anmält dig i receptionen på röntgen. Inne i en förberedelsehytt får du byta kläder till sjukhusets skjorta, underbyxor och tossor. Väl inne i undersökningsrummet får du ligga på en undersökningsbrits där röntgenkameran är ovanför dig. Kontrastlavemanget förbereds och du får en lavemangspip i ändtarmen. Bildtagningen sker under tiden som lavemanget sakta rinner in i tjocktarmen (det tar 5–15 minuter). Röntgenpersonalen finns hela tiden i samma rum och kan hjälpa dig om det behövs. Efter bildtagningen med kontrast-lavemanget i tarmen får du gå på toaletten.

Den totala undersökningstiden är ca en timma.

Undvik parfym, rakvatten eller andra starkt doftande ämnen.

Eftervård

Magen kan kännas orolig av laxeringen och kontrastlavemanget några dagar efter undersökningen. Börja försiktigt med mat, förslagsvis något liknande en frukost, eftersom magen har varit tom. Drick mer vätska än vanligt några dagar framåt, då försvinner kontrasten fortare ur tarmen och förhindrar förstoppning. Kvarbliven kontrast kan göra dig trög i magen. Avföringen kan vara vit eller vitblandad till att börja med på grund av kontrasten du fått vid undersökningen. 

Resultat

Resultatet av undersökningen skickas till din remitterande läkare.

uiqt|wB&tq{i5iz%vql{{wvH%vozmoqwv5{mtq{i5iz%vql{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBivv5{|wstivlH%vozmoqwv5{mivv5{|wstivlH%vozmoqwv5{muiqt|wBs}voit%v{5{r}sp}{H%vozmoqwv5{ms}voit%v{5{r}sp}{H%vozmoqwv5{m