Nu kan fler titulera sig kock i Skolmatsakademin!

Det råder stor brist på kockar idag och detta gör många offentliga måltidsverksamheter nervösa.
Nu har några kommuner tagit saken i egna händer och funnit vägar för att börja säkra upp kompetensförsörjningen.

Vänersborg validerar kockar i sin verksamhet

– Det kändes bara kul att få chansen att valideras. Jag har jobbat i branschen så länge och nu har jag äntligen fått min kompetens bedömd. Idag är jag kock, det känns fantastiskt. Nu kan jag söka vilket jobb jag vill! säger  Yvonne Licke, kock i Vänersborgs kommun. Foto: uhr.nu

Projektgänget som arbetat med valideringsmodellen i Borås Stad

– En medarbetare som har jobbat i 28 år som måltidsbiträde blev överlycklig för sin kocktitel, berättar Soile Johansson. Det känns så roligt att kunna lyfta sina medarbetare. Foto: uhr.nu

Projektet ”Validering Kock” startade under våren 2016 av Utbildningsrådet för Hotell och Restauranger (UHR) och Validering Väst. Skolmatsakademin har fungerat som den plattform och det nätverk därigenom vi informerat, testat, utvärderat och nätverkat kring detta nya arbetssätt.

Projektet drevs under våren 2016 i fem kommuner i Västsverige. Under våren utbildades exempelvis en handfull chefer och kockar till yrkesbedömare i Borås. Hittills har Borås validerat fem måltidspersonal till kockar.

Under hösten 2016 var det dags att starta upp valideringsverksamhet i ytterligare 4 kommuner. Vänersborgs kommun var en av dem. 

Läs om några av de kommuner i som arbetar med branschens egna valideringsmodell. Pilottestat och klart inom Skolmatsakademin! Arbetet fortgår för fullt även i resterande deltagande kommuner där man fyller på med kockar och väsentlig kompetens utifrån de krav som branschen och verksamheterna ställer.

Läs mer om valideringsmodellen på UHR's hemsida>>

uiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m