Hallå där Praktikant-Cecilia!

Hallå där-loggan

Skolmatsakademin får förstärkning av en praktikant från Göteborgs Universitets Kostekonomprogram, Cecilia Blidö. Cecilia kommer att vara hos oss från 20 februari och under mars månad. Vi hoppas och tror att hon kommer att få en rolig och lärorik tid med Skolmatsakademin. 

Hallå där Cecilia! Berätta om dig själv - vem är du och vad studerar du?

- Jag brukar ibland säga att jag är en riktig kostnörd som har ett långt och stort engagemang för barn och ungas hälsa, måltider och offentlig gastronomi. Jag har alltid intresserat mig för kost, hälsa och mat på olika sätt. Jag odlar egna grönsaker, frukt och bär i växthus och i köksträdgården och vi har hönor hemma i trädgården som ger frukostägg i olika färger.

Jag är nu inne på slutklämmen på det kostvetenskapliga programmet kostekonomi med inriktning mot ledarskap vid Göteborgs universitet. Innan dess har jag drivit egen friskvårdsmottagning med klienter i många år vilket så småningom förde mig in på det här spåret. Sen har jag också tidigare erfarenheter från andra branscher som turism, resor och logistik och det som förenar är att jag alltid arbetat med människors upplevelser, kundperspektivet och planering på något sätt.

Varför har du valt att utbilda dig till kostekonom och vad inom detta arbetsfält tycker du är extra intressant?

- Jag valde utbildningen för att få en bredare vetenskaplig kunskapsgrund och skapa större möjligheter att kunna bidra till utveckling och påverka framtidens måltidssektor. Jag lockas av det tvärvetenskapliga perspektivet och att det är ett komplext arbetsområde. Allt ifrån att man som kostekonom måste ha kunskap om nutrition, hållbarhet, måltidsproduktion, ledarskap, ekonomi och de mer samhälleliga och sociala strukturerna som berör måltider. Måltider handlar definitivt om betydligt mer än maten på tallriken. Mat skapar känslor, vilket är spännande, men också utmanande många gånger.

Några kankse känner igen ditt namn eller dig från en blogg och en webbplats som heter naturligmat.se. Berätta om ditt arbete med att driva det forumet, vad målet är och vad du gör inom det projektet/verksamheten?

- På det personliga planet är det arbetet som utvecklat mitt intresse och engagemang för måltider i skola och förskola framför allt. Jag är själv tvåbarnsmamma och som friskvårdsföretagare kom jag i kontakt med många föräldrar som pratade om skolmat och ville ha hjälp att öka dialogen med skolkök och kostchefen. Min erfarenhet blev att många upplevde problem att få till en bra kommunikation och det fanns många frågor som behövde utvecklas, långt mer än detaljer som smör och margarin.

Idag är målet att få ett helhetsperspektiv och en mötesplats för alla som berörs av skolmåltider för att öka förståelsen mellan föräldrar/anhöriga, professionella i skolköken och kostchefer men även många pedagoger och skolledare följer med i diskussioner via bloggen och i sociala medier. Inom kort lanserar jag också en podcast, ”Tapaspodden”, med möten med skolkockar, forskare, författare och föräldrar som engagerar sig i detta område för att inspirera och dela andras erfarenhet och kunskap.

Förutom detta så anlitas jag som extern föreläsare för måltidspersonal, organisationer med barn- och ungdomsverksamhet och föräldragrupper. Erfarenheten är att mitt besök på ett föräldramöte ofta bidragit till att öppna en mer konstruktiv dialog mellan exempelvis måltidsverksamheten och föräldrar. Även om min branscherfarenhet och kunskap är avsevärt bredare med flera år vid universitetet i ryggsäcken så har jag varit noga med att behålla ett tydligt kundperspektiv och utgå från matgästens upplevelser. Det är någonstans essensen i varför måltidsverksamheter finns. 

Sist men inte minst - vad hoppas du få med dig från din praktiktid på Skolmatsakademin?

- Jag ser mycket fram emot mina veckor med Skolmatsakademin. Att få möjlighet att lära kring det regionala perspektivet och hur man kan samarbeta mellan kommuner och arbetet med det kunskapshöjande program som Skolmatsakademin driver. I min utbildning utgår man främst ifrån att leda verksamheten i en kommun, eller ett sjukhus exempelvis vilket är det viktiga dagliga arbetet. Att samverka, lära av varandra och driva utveckling mellan verksamheter är väsentligt, inte minst med hänsyn till de allt större krav och förväntningar som matgäster har på måltider idag. Det hoppas jag få med mig goda exempel på och jag ser också fram emot att få möta många av er medlemmar och besöka flera verksamheter de kommande veckorna. 

 

Stort tack till Cecilia för att hon tog sig tid att dela med sig och svara på våra frågor.
Välkommen till Skolmatsakademin!

Kontakt

Cecilia Blidö

Cecilia Blidö

 

 

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m