Skolkocken som pluggar vidare

Lilla Edet, januari 2014

Alla behöver gå den här utbildningen, säger Elin Hansson, kock på Fuxernaskolan i Lilla Edet. Här kommer hennes berättelse om hur det är att studera vidare på YH-utbildningen Hållbar Gastronomi.

Elin Hansson

Hej alla skolkockar!

Funderar du på att plugga vidare men vet inte vilken utbildning du ska gå? Vill du utvecklas i mat lagning och gå vidare i yrkeslivet? Då tycker jag att du ska kolla upp Hållbar Gastronomi, en YH-utbildning där du lär dig mycket nytt och får direkt kontakt med yrkeslivet.

Jag började plugga för jag ville ha ny inspiration och utvecklas. Jag vill veta VAD man äter och hur det påverkar mig och andra. Alla kurser på Hållbar Gastronomi har sin finess. Första kursen miljö, ekologi och klimat fick man en insyn på hur känsliga ekosystemen är och hur viktigt biologisk mångfald är.

Livsmedelsproduktion, odling och uppfödning som var andra kursen, där fick vi åka ut på studiebesök på gårdar som hade någon slags produktion. Jag och två kursare åkte hem till Jan Karlsson, grundaren av Gröna Gårdar, och intervjuade honom och fick se hur hans kor har det och hur produktionen går till.

På utbildningen får vi lära oss av de bästa kockarna. Mats Nordström från Wasa Allé har lagat fisk med oss och vi fick mycket ny inspiration och härliga smakupplevelser. I utbildningen ingår längre perioder med praktik, här har vi fått fria tyglar att välja praktikplats. Jag ska göra min praktik på Lokalproducerat i Väst och några kursare ska vara på fin/lunchkrogar som har ett hållbart tänk.

Vi är en väldigt blandad grupp från norr till söder i Sverige, alla är inte kockar i grunden, men alla har någon slags erfarenhet av mat. En del jobbar i storhushåll, en annan jobbar som barista, vi har en dietist och flera krogkockar.

Är det svårt att kombinera jobb och studier undrar många. Visst, det kräver en del disciplin men för mig funkar det hur bra som helst. Två dagar i skolan, en dag hemstudier (som behövs!) och två heltidsdagar jobb. Men det gäller alltså att plugga den dagen som är avsatt för hemstudier, annars hänger man inte med.

Sen jag började utbildningen har jag fått en helt annan syn på mat och livsmedel. Alla borde bli mer uppmärksamma på vad man stoppar i sig. Så har du möjlighet att plugga Hållbar Gastronomi, gör det!

Bästa hälsningar

Elins namnteckning

Kontakt

Kontakt direkt med Fredrik Adén, utbildningsansvarig YH Hållbar Gastronomi, klicka här

uiqt|wBnzmlzqs5ilmvHnwts}vq%vmz{q|m|m|5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m