Töreboda ser över hela köksverksamheten

Töreboda, december 2010

Två barn tar mat

I Töreboda har man mycket på gång. En större kostutredning om cook-chill metodens vara eller icke vara, ett nätverk med andra kommuner om skolmat och projekt Fokus Matglädje är några ingredienser som sätter eld under grytorna.

 

köket i Töreboda

Välkommen! Berit och Monica sträcker fram handen och bjuder in till Kilenskolans restaurang. Ett litet mottagningskök där det råder full aktivitet. I dag är det pasta och köttförssås på menyn, en klar favorit bland barnen. Den nya serveringsdisken för salladsbuffén är också populär. Flera av eleverna frågar Rose-Marie om vägledning när de tar för sig av det gröna.

-Vi har haft salladsutbildning som Hushållningsällskapet höll i. Det var jättebra, berättar Monica. Nu ska vi fundera på om vi inte borde säsongsanpassa våra varor lite mer. Tomater, det behöver man ju inte servera på vintern till exempel. Det finns ju så mycket annat. Hon sneglar på Kerstin Askenberg Johnsson, kostchef i kommunen. Snart startar de en livlig diskussion hur man kan förbättra utbudet i restaurangen för miljöns skull.

Pia och Kerstin i Töreboda

-Det har varit ett digert jobb det senaste året, berättar Pia Gustavsson som är folkhälsoplanerare.  Skolmatsenkäten som vi genomförde 2010 visade att eleverna inte var tillräckligt nöjda med skolmaten här i Töreboda. Det föranledde vår kostutredning som har mynnat ut i en kostpolicy för kommunen. Policyn har fokus på högre kvalitet på måltiderna. Vår kommunchef och samtliga förvaltningschefer har varit med när vi tagit fram vår policy. Det är så viktigt att skolan och skolmåltiden samarbetar, understryker Pia.

Töreboda måltidsenhet är med i ett nätverk – KNÖS, som står för KostNätverket Östra Skaraborg. Där träffas kostchefer och folkhälsosamordnare för att byta erfarenheter med varandra. Måltidspersonalen har bland annat varit på studiebesök i Hjo och jobbade på Hammarskolan en hel dag. Och gänget från Hjo har förstås varit i Töreboda och provat på ”jobbskuggning”.

–Ja, vad gjorde vi mer när de var här? frågar Berit Monica.

-Vi var på byn, åkte färjan och gick på Keramiken. Sedan sågs vi ju på Restaurangmässan i Göteborg…

Cook-chill eller inte? Det är det som diskuteras i Töreboda just nu. Utvärderingsenheten har lämnat ett förslag till kommunstyrelsen att man ska laga mat på plats i samtliga kök i Töreboda kommun. Kerstin Askenberg-Johnsson är positiv till förslaget.

–Riktigt spännande tycker jag. Det handlar om att optimera resurserna, det säger också vår kostpolicy. Bättre kvalitet kan vara ett sätt att spara pengar, även om alla involverade inte har förstått det ännu.

 

pojke tar matBerit har jobbat på Kilenskolan länge, totalt 36 år inom måltidsservice. Berit är också politiskt engagerad och sitter med i Utbildnings- och kulturutskottet och i Folkhälsorådet.

-Maten kommer upp på alla möten, alla har en åsikt om maten och alla i kommunen kommer ihåg när cook-chill infördes. Personalen vill ju gärna laga mat. Det var ju roligare, det är klart, säger Berit.

Kontakt

Vill du veta mer om Töreboda skolmåltider? Välkommen att mejla kostchef Kerstin Askenberg-Johnsson >>

Nyfiken på KNÖS, KostNätverket i Östra Skaraborg? mejla Ulrika Aleniusson som är kostchef i Hjo & Tibro.

uiqt|wBSmz{|qv5I{smvjmzo4rwpv{{wvH|wzmjwli5{muiqt|wB}tzqsi5itmvq}{{wvHprw5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m