Temadag med mersmak

Alingsås, november 2007

 

Hur kan vi främja en bättre miljö och hälsa i skolan? 
Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås, bjuder här på många konkreta tips.

På Gustav Adolfsdagen den 6 november, var det dags för temadagen Miljö och hälsa på Gustav Adolfsskolan. Från och med i år var det elevrådet som bestämde vilka aktiviteter dagen skulle innehålla. Rättvisemärkt handel, massage, yoga, en föreläsning om sockerberoende samt matlagning i det fria, var bara några av aktiviteterna. 


KrumelurerUnder temadagen lagades det krumelurer över öppen eld (se recept intill i högermenyn). En annan godbit var kolbullarna, som tillhör kategorin skogshuggarmat från förr.

- Den här dagen uppskattas verkligen av eleverna. Den bryter av mot vardagen och fokuserar på sådant som känns angeläget, säger Ann-Christin. 

Det är många krafter involverade, inte minst genom scouterna på skolan, som stod för initiativet till matlagning i det fria. Men arbetet för en bättre miljö och hälsa gäller givetvis inte bara denna dag. Det pågår kontinuerligt och Skolmatsakademin har inspirerat oss till mycket. 

Bland annat till att starta ett samarbete med Restaurangskolan här i Alingsås, vars elever säkert kommer att bidra med en hel del goda idéer framöver. Det kan exempelvis handla om hur vi får en ännu trevligare måltidsmiljö eller tips på hur vi arrangerar en bättre salladsbuffé. Att Restaurangskolan är involverad bidrar samtidigt till att höja skolrestaurangens status.Stekpanna öppen eld

Skollunchen är en integrerad del av undervisningen

Att skapa en inspirerande måltidsmiljö är något som skolans egen Skolmatsakademi länge har arbetat med. Just nu funderar den över hur kantinerna ska märkas, så att eleverna kan läsa vad som serveras på ett trevligt sätt.

-I min roll som rektor tycker jag det är viktigt att eleverna når bra studieresultat och där spelar goda matvanor stor roll. Därför gäller det att locka så många av eleverna till skolrestaurangen som möjligt. För att etablera vanan att äta på skolan brukar vi locka med lite goda efterrätter just i början av höstterminen. Vi brukar också försöka schemalägga skollunchen så att den blir en integrerad del av undervisningen. Exempelvis kan en svenskalektion börja med att vi går och äter. På så sätt fångar vi in många elever som annars skulle ha ätit någon annanstans, eller kanske inte alls.

Kombinerad restaurang och uppehållsrum

Skolrestaurangen fungerar även som ett uppehållsrum, där eleverna kan köpa fika, lyssna på musik, titta på teve eller bara få sjunka ner i en soffa, tider när skollunchen inte serveras. Skolrestaurangen har helt enkelt utvecklats till en oas dit eleverna gärna går och känner sig hemma. Här står också en skärm där eleverna kan läsa hur mycket socker det döljer sig i olika juicer, O´boy och många andra livsmedel. 
-Skärmen står där inte permanent, då tappar den lite av sitt uppmärksamhetsvärde. Men en dag som denna kändes det väldigt naturligt att ha den framme, avslutar Ann-Christin.

Spännande samarbete med GU

Ett annat projekt som genomfördes på Gustav Adolfsskolan tidigare under hösten, gjordes i samarbete med Helene Wåhlander, adjunkt på institutionen för hushållsvetenskap vid Göteborgs universitet. Projektet gick ut på att eleverna i Natur- och Hemkunskapen fick undersöka hur stor miljöbelastning en måltid har. De undersökte bland annat hur många gram koldioxid varje råvara avger och jämförde svenska råvaror med importerade.  Helene Wåhlander har också författat Mat på hållbar väg.

 

 

 

 


 
 

Kontakt

Vill du veta mer om Gustav Adolfskolan och deras arbete, kontakta rektor Ann-Christin Pinola här>>

Recept på Gustav Adolfsskolans Krumelurer

Ingredienser
1 ägg
3/4 dl strösocker
3/4 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk smör eller margarin

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. 
    Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver. 
    Rör till en klimpfri smet.
  2. Smält matfettet i en stekpanna.
  3. Klicka ner smeten i stekpannan och grädda krumelurerna ca 3 min på varje sida.

Servera gärna med fruktsallad!

uiqt|wBivv4kpzq{|qv5xqvwtiHitqvo{i{5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m