Fina fisken på Nya Lunden

Göteborg, december 2009

Nya Lundenskolan kock

Tre kockar – tre specialiteter. Ratchanee och hennes kollegor vet att gästerna uppskattar maten som lämnar kökets grytor. Hur lyckas man med 2600 portioner god mat, varje dag?

–Vi cirkulerar, vi kan alla moment som ska göras i köket. Om någon är borta, är det bara att hoppa in. Vi kan det här, säger Sidikka.  

-Det är roligt när det händer saker hela tiden, jag gillar det jag gör. Jag är nöjd, fortsätter Sidikka som har jobbat på nya Lundenskolan i 19 år. Idag står hon i dietköket och sorterar namnlapparna med största noggrannhet. Tillsammans med Rathchanee och Kim Li står hon för den goda maten.

–Allt är roligt att laga, berättar Ratchanee. Jag använder gärna kokosmjölk och currypasta när jag lagar mat, det är viktigt för mig. Eleverna tycker mycket om mina soppor, de älskar kokosmjölk.

Personal Nya Lundenskolan.

-Det behövs god planering, att man pratar öppet med varandra för att det ska fungera, säger Sidikka. Dagen innan går vi alltid igenom vad som ska göras i köket, vad maten ska innehålla och hur vi kan laga specialkosterna så att de smakar som den vanliga maten. De elever som behöver särskild kost ska inte känna någon skillnad när de får något helt annat.

Kaisa, Nya Lundenskolan-Våra tre kockar är navet i maskineriet. Alla har sin egen nisch. Kim Li är specialist på soppor, Ratchanee gör fantastiska sallader. Kockarna måste få utlopp för det de kan och få vara kreativa utanför den planerade matsedeln, menar Kajsa som är kostekonom.

Kajsa arbetar tätt med kökspersonalen och ansvarar för inköp, personalplanering, kompetensutveckling och näringsvärdesberäkning i organisationen. 

Inger, Nya Lundenskolan

-En kostekonom är A och O för en fungerande verksamhet, menar Inger Månson, som är stadsdelens kostchef och vår ciceron för dagen.

 -Det är alltid mysigt att komma hit, säger Inger och bjuder in oss i matsalen. Ljus, luft och gedigna material präglar miljön. Mot det ljusa bryter klara färger i dekorationer på väggarna. Golvet är rutigt i svart och vitt.

 -Renoveringen gick på 700 000 kronor. Vi har haft ett hållbart tänk och inte slängt fungerande inredningsdetaljer i onödan. Den nya matsalen skulle vara inbjudande, inspirera till matglädje och hålla i längden. Självklart fick vi kompromissa en del. Möblerna vi tittade på först var alltför dyra. Mitt tips till dem som är på gång att renovera sin matsal är att satsa på möbler som håller i längden och på stolar med lite mer tyngd. De ska inte kunna välta för lätt. Det är viktigt att låta eleverna testa olika stolar och bord i någon månad. Tänk också på hur man kan dämpa ljudet på bästa sätt, säger Inger och tillägger att man är mycket stolt över sin restaurang idag.

 -Jag älskar fisk, säger Maja i klass 2D. Idag är det helstekt lax och eleverna trängs, pratar och trivs vid serveringsdiskarna. De äldre eleverna i högstadiet ser också nöjda ut. Man hör ”Mmmm” och ”Å, vad gott” när åttondeklassarna förser sig, medan Kim Li går runt och fyller på i salladsskålarna. När eleverna ätit blir det gruppfotografering med all kökspersonal, Inger och Kajsa – ett gäng som ser ut att trivas ihop.

 - Inför varje termin har vi en kick-off då vi går igenom vad vi ska jobba med det kommande halvåret. Vi går igenom våra målsättningar och hur vi når dem. Senast var vi på Gunnebo slott. Det är viktigt att låta sig inspireras, säger Inger.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m