Vegetariskt är jätteenkelt!

Göteborg, 2011

Askim

Nygårdsskolan i strålande sol. I hemkunskapslokalen råder också högtryck. Det hackas, fräses och provsmakas. Vegetarisk matlagning är temat för dagen för arton glada skolkockar som instrueras av kollegan Eva Bergqvist.

– Vegetariskt är ju jätteenkelt egentligen, säger hon. Det finns faktiskt hur mycket som helst man kan göra.

Buffé_Nygårdsskolan

- Vi tänkte blanda lite annorlunda, det blir godare, säger Parwin, som vanligtvis jobbar i Västerhedsskolans kök. Hennes recept på lyckad vegetarisk fyllning i paprikor blir röda och gröna linser. De röda binder färsen, de ger lite stärkelse, menar Parwin och smakar av.

Kursdagen är en satsning i den nya, sammanslagna stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg. Flera kockar, fler kostchefer som med gemensamma krafter gör verklighet av stadens visioner och mål för måltiderna: Mer klimatsmart, mer vegetariskt på menyn. Många skolor i stadsdelen serverar dagligen vegetariskt. Och fler ska det bli.

- Vi ser potentialen hos våra medarbetare och lyfter gärna fram dem med särskilda kunskaper. Det är ett sätt att låta personalen växa och utvecklas, menar kostchef Lena Lanebäck, som tagit initiativ till kursdagen tillsammans med kollegorna Eva Edgren, Eva Sjöstrand och Katarina Edvardsson.

Jacob har gått från privat restaurang till storhushåll.

– Neeej, säger han med eftertryck, det är ingen skillnad på matlagningen på min nya arbetsplats Lindåsskolan. Vi använder inga halvfabrikat och lagar i stort sett allt från grunden. Vi har stekbord och allt. Så tänker vi när vi lagar vegetariskt också, vi startar med råvaror.

I Askim är kostorganisationen ganska ny. För drygt fem år sedan tillhörde kostenheten skolan, med rektorerna som högsta ansvariga. Idag är man en modern organisation, villig att dela erfarenheter med de nya kollegorna i Frölunda och Högsbo.

 – Personalen har rotering på arbetsschemat och får prova på att arbeta i olika kök, berättar kostchef Lena Lanebäck. I början kände vi ett visst motstånd, men efterhand tyckte flera att erfarenheten var kul och lärorik och arbetskamraterna vågade ta efter. På så sätt har vi blivit ett starkt team, med förmåga att klara de flesta arbetsmoment och kök.

Köket Nygårdsskolan-Jag är kreativ som matlagare och gillar att skapa själv. Jag kan absolut tänka mig att hålla fler kurser. Eva är dagens ciceron och inspiratör. Efter många år på Dalheimers hus med dagens, soppa, vegetariskt och bakverk ville hon vidga sina vyer. Stegen gick till Granlidens äldreboende, ett fint och hemtrevligt boende som är vida känt för sitt kök.
–Det enda jag saknar är att laga dagens GI-rätt, som var min paradrätt på Dalheimers, ler Eva åt minnet.


- Det kommer sådana dofter vet du, överallt, säger Gunilla. I köket anas kokosmjölk, nybakat, vitlök, soltorkade tomater…

- Är ni färdiga, också? uppmanar Bemani som fyller på serveringsvagnen på väg ut till stora matsalen. Nu ska den avnjutas, hela den läckra buffén.

Kontakt

Vill du veta hur det är att anordna en internutbildning för kökspersonalen?

Maila till måltidschef Lena Lanebäck

uiqt|wBtmvi5tivmjiksHinp5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m