Borås – tre jättekliv till minskat matsvinn 2013

Borås, maj 2013

Borås stad är inte bara Jim Dines Pinocchio och allsvensk fotboll. Borås har också nästan 10 000 för- och grundskolelever som tävlar om att vara matsmartast – att kasta så lite som möjligt i avfallshinken efter avslutad skollunch. Skolmatsakademin har besökt Särlaskolan som har minskat tallrikssvinnet med nästan hälften sedan tävlingen började.

På Borås stads hemsida kan man läsa om tävlingen ”Är du Matsmart” som fått igång engagemanget bland gäster och kökspersonal.

” Under ett läsår slänger Borås Stads grundskolor mat för 1 miljon kronor. Denna miljon skulle istället kunna användas till att köpa in mer ekologisk mat. Borås Stad har ett miljömål som säger att 25 procent av livsmedlen i den egna verksamheten ska vara ekologiska. År 2011 var den siffran nio procent. Vi måste bli mer matsmarta. ”

Sagt och gjort, Miljöförvaltningen har tillsammans med alla för- och grundskolor startat upp Är du Matsmart som omfattar nästan 10 000 elever. Varje läsår genomförs två hemliga mätningar i alla skolor. Eleverna är med på noterna och ser tävlingen som en kul grej. Eleverna på Särlaskolan har gjort de största framstegen och har minskat sitt tallrikssvinn med mer än hälften det senaste året.

- Jag lovar att det inte finns några ben i fisken, säger Gitt som serverar dagens lunch till Catalin i trean. Han ser nöjd ut och menar att skolmaten är bra på Särlaskolan.

- Vi brukar få korv, hamburgare och… fisk säger han glatt och tittar på sin tallrik.

Maja Falk är kökschef sedan ett och ett halvt år och har fått fart på rulljangsen i köket. Bättre råvaror och personal som själva är med och planerar meny och receptur. Matsalen är vad man skulle kunna kalla ”naturskönt belägen” med utsikt över Ramnaparken och Ramnasjön. I en stor tall utanför fönstren reder en gråtrut sitt bo.

– Vi har precis fått ommålat och nya möbler, berättar Maja. Vi hade invigning för ett par veckor sedan då vi bjöd på hemlagad pizza till elevernas förtjusning. Det är också en sak som gör att eleverna äter bättre och slänger mindre – de får vara delaktiga och tycka till om maten. Vi har en önskelåda här i matsalen som eleverna lägger sina lappar i. Vi kanske ska kolla om vi har fått in något idag?

En bidragande faktor till minskat tillagnings- och serveringssvinn är att Maja dagligen checkar av elevfrånvaron via Dexter – ett digitalt system för frånvarorapportering i skolan. I köket har de nyligen öppnat en ny telefonlinje direkt till specialkosten.

- Pedagoger på gymnasier och förskolor som vi levererar till kan rapportera frånvaro fram till 08:45 på vår linje. Det gör mycket för svinnet konstaterar Maja.

Som så många skolkök vittnar kökspersonalen om det goda samarbetet mellan skola och kök. En engagerad rektor, lärare som är positiva till skolmaten och elever som ”behöver få ut sin kreativitet” som Maja uttrycker det. Utsmyckningarna i matsalen visar att det finns idéer som sträcker sig längre än till de egna grytorna, eleverna har själva utformat det mesta.

Vilka är de tre jättekliven då? Är du Matsmart är det första steget för minskat matsvinn i Borås. Under 2012 var kökspersonalen på utbildningar arrangerade av Hushållningssällskapet, Mindre Matsvinn som finansierats av Jordbruksverket. Det tredje steget är att systematiskt se över köks- och serveringsvinn i ett samarbete som syftar till att minska överproduktionen tillsammans med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik och Västra Götalandsregionen. Engelbrektsskolan och Bergdalsskolan är de första pilotskolorna.

Kommunen har satsat i två års tid på att minska resursslöseriet i köken och är nu samordnare för en regional satsning för mindre matsvinn. Ls mer om satsningen Överenskommelsen Minskat Matsvinn i länken till höger.

Kontakt

Vill du veta mer om arbetet med miljö och minskat matsvinn i Borås stad?
Kontakta miljöutredare 
 

Vill du veta mer om SIK:s (nuvarande SP Food and Bioscience) och Västra Götalandsregionens satsning för minskad överproduktion i kök, kontakta 
 

uiqt|wBrwpivvi5|pwzmvHjwzi{5{mrwpivvi5|pwzmvHjwzi{5{muiqt|wBjmzq|5u5ui||{{wvH%vozmoqwv5{mjmzq|5u5ui||{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m