Köksmästare under arbetstid – på ett år

Göteborg, juni 2011

Studenter köksmästare Burgården

-Utbildningen har varit jobbig men jättebra, jag ångrar inte en sekund att jag gått den, säger Elisabeth Szepesi som är kokerska på Lillekärrsskolan på Norra Hisingen. 

Närbild studenter Burgården

-Den har ju inte bara givit mig kunskap, den har givit så mycket mer fortsätter Elisabeth. Den har givit kamratskap, tips och idéer om hur andra jobbar, nytänkande, recept… och framför allt, erfarenhet om hur det går till i den privata sektorn genom den praktik jag gjorde

Lärare BurgårdenKöksmästarutbildningen på Burgårdens Utbildningscentrum förutsätter att deltagaren har arbetslivserfarenhet och goda kunskaper i matlagning och råvaruhantering. Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma och det är viktigt att man har kontakt med arbetslivet under hela utbildningen för att kunna tillgodogöra sig de nya kunskaperna. Men är det inte svårt att kombinera jobb och studier för deltagarna?

-Att varva arbete och studier brukar passa de allra flesta av våra studenter, säger Kristina Magnusson som är utbildningsledare på Burgårdens Utbildningscentrum och får medhåll av kollegan Jonas Eriksson. De har gedigen erfarenhet av att arbeta i kök och får med de nya kunskaperna möjlighet att utvecklas i arbetet och under praktiken. Det brukar underlätta både inlärningen och ge en nytändning på jobbet.

Flera av studenterna jobbar som kockar eller arbetsledande kockar i skolkök. Andra kommer från den privata sektorn. Detta har kursledningen tagit fasta på och delkursen Lärande i Arbetsliv (LIA) är därför en riktigt spännande utmaning: jobbar du i offentligt kök får du prova på privat verksamhet under din praktik – och vice versa.

Till sjöss Burgården Köksmästare

– Det har varit otroligt mycket nytt för mig, men ändå är det många saker som är lika, menar Helen Augustsson som till vardags är husmor på Kålltorpsskolan i Härlanda stadsdel. Helen har provat på att vara köksmästare till sjöss, på Stena Carisma som går mellan Göteborg och Fredrikshamn, och är helnöjd med sin praktik. Det verkar dessutom vara ömsesidigt eftersom Helen har erbjudits en tjänst på Stena Line. -Jag fick ett jobberbjudande som assisterande restaurangchef på Stena Scandinavica, men jag tackade nej efter mycket övervägande hit och dit, jag bestämde till sist att mitt sommarlov på nio veckor är värt en hel del. Erbjudandet jag fick visar ju hur attraktiva vi från kommunal verksamhet är på den privata marknaden, det är viktigt att komma ihåg.

Förutom praktik om 20 poäng ingår delkurserna restaurangekonomi, livsmedelssäkerhet, menykunskap och dietik, praktisk operativ ledning samt organisation och ledarskap i köksmästarutbildningen. Totalt ger den 100 Yh-poäng. Som urvalsgrund används betyg, yrkeserfarenhet, tidigare utbildning och särskilt prov.

Ann Wandeby, som är köksmästare på Angeredsgymnasiet tycker att utbildningen har varit givande.  – Det är klart att det är tufft, att jobba heltid samtidigt som man går utbildningen men jag rekommenderar den varmt. Det finns alltid nytta med en bra utbildning. Anns kurskamrat Elisabeth håller med: - Gör det om du får chans och möjlighet!

Kontakt

Vill du veta mer om yrkeshögskoleutbildningarna på Burgårdens utbildningscentrum?

Kontakta
 , rektor eller
utbildningsledare Kristina Magnusson,
 

uiqt|wB|wui{5piomtjmzoHml}k5ow|mjwzo5{m|wui{5piomtjmzoHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wBszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{mszq{|qvi5uiov}{{wvHml}k5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m