Måltidens ursprung blir allt viktigare

Härryda, maj 2007

Rosa på Ekedalaskolan    

- Hittills har vi arbetat mycket med att kunna erbjuda näringsriktiga måltider. I framtiden lägger vi till miljötänkandet, säger Rosa Falck, föreståndare i skolköket på Ekdalaskolan i Mölnlycke.

Dagens mattransporter kräver enorma mängder energi. Satsar vi på närproducerade livsmedel blir miljövinsterna stora, samtidigt som vi gynnar vår närbelägna landsbygd. Visserligen styrs måltidsbranschen av upphandlingslagen som säger att vi inte får ställa krav på att våra råvaror ska vara närproducerade, eftersom det blir ett handelshinder inom EU. Men vi har ju fortfarande rätten att välja bort. Därför har vi nu strukit det långväga köttet från inköpslistan till förmån för det närproducerade. Detsamma gäller kycklingen som numera alltid är svensk.

Vi har också som målsättning att byta ut en del av det animaliska proteinet mot vegetabiliskt protein, alltså att lära eleverna att äta mer bönor och andra baljväxter. Samtidigt försöker vi få in mer grönsaker och rotfrukter på matsedeln, helst säsongsanpassade. Nu på våren tackar vi exempelvis nej till växthusodlade gurkor och säger istället ja till morötter, rödbetor och kål. Rotsaker är bra eftersom de är näringsrika och tål att lagras utan att någon energi behöver tillföras.

Det finns väldigt mycket att göra, bara kunskapen och viljan finns. Därför är utbildning av såväl måltidspersonal som barn och föräldrar en prioriterad fråga. Själv använder jag mig av Ät S.M.A.R.T, en metod jag verkligen rekommenderar.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m