Vegetarisk buffé gav minskat matsvinn

Göteborg, 2012

Guldhedsskolan 2012

På Guldhedsskolan i Göteborg har man sedan länge serverat en helt vegetarisk lunch på onsdagar. Mycket matsvinn fick skolköket att tänka nytt.

Ätande tjejer Guldhedsskolan 
Mathilda och Alice i klass 4B är helt på det klara med vad de tycker om den vegetariska buffén. ”Jag vet inte riktigt vad det är jag äter, jag läste inte skylten, men det får nio poäng av tio möjliga, säger Mathilda” (rätt svar: Vegetarisk moussaka).
”Nudlarna med morrötter var jättegoda”, fyller Alice i.

- Sedan början av februari serverar vi istället en vegetarisk buffé, säger Gunilla Williander, kock och miljöombud på skolan. Buffén består av sex olika rätter som varierar från vecka till vecka. Valmöjligheten är klart uppskattad bland eleverna. Det är knappt någon som knorrar längre, inte ens de som tidigare klagade för att de ansåg att de inte var vegetarianer. Från att tidigare ha haft ett matsvinn på cirka 20 kilo under den vegetariska dagen är vi nu nere på cirka 15 kilo. Det är en väsentlig skillnad.

 
Gunilla WillianderGunilla Williander är kock på en av Göteborgs bästa lunchrestauranger. Diplomet ”Stjärnrestaurang” från organisationen ”Bättre Skolmat” och ”Arla Guldko 2011” är bara några av utmärkelserna som vidimerar detta.

 

 

 


Totalt äter cirka 700 elever i Guldhedsskolans skolrestaurang medan ytterligare 400 portioner lagas och skickas till närliggande skolor och förskolor. Att laga sex olika vegetariska rätter till så många borde innebära en hel del merarbete.

-Visst är det mycket att göra, säger Gunilla. Men antalet arbetsmomenten är ungefär desamma som andra dagar, när vi kanske serverar kött, sås och potatis. Skillnaden är att det är mer som behöver skäras innan anrättning. Därför försöker vi utnyttja tiden bättre och förbereda så mycket vi kan dagen innan. En kock till i köket hade vi förstås gärna sett. Men det funkar.
 
Att laga sex olika rätter kräver också mer fantasi.

-Hela personalen är engagerad i jakten på nya recept. Vi söker på nätet, på Skolmatsakademins hemsida och hemma. Är det någon maträtt som uppskattas särskilt av eleverna, sparar vi receptet och lagar det igen. Ett tips är att maträtter med kokosmjölk brukar gå hem. Mat som blir över kyler vi ner och serverar dagen därpå. Det gör att budgeten håller trots att vi har 48% ekologiska livsmedel. Målet är att vi ska upp till 50% innan året är slut.
 
Ätande tjejer Guldhedsskolan2

Inka och Isabella i klass 7B ser alltid fram emot den vegetariska buffén. ”Onsdagarna är bäst. Vi kan välja mellan en massa olika rätter och blir mycket mättare än annars. Den vegetariska maten smakar jättegott och känns mycket fräschare än kött”.
 
Matlagning GuldhedsskolanAtt förebygga matsvinn har länge varit en prioriterad fråga på Guldhedsskolan. Som en liten kampanj för att försöka minska matsvinnet har systemet ”Pannkakslinjen” införts, som innebär att eleverna serveras pannkakor om de inte slänger mer mat än 14 kilo per dag i genomsnitt under en vecka.

-Just den här veckan ser det inte ut som om de klarar sig under pannkakslinjen. Men veckan är inte slut och mycket kan hända. Vi kommer nog att köra en kampanj på temat ”Ta bara så mycket mat som du vill ha” framöver. Det gäller att variera sig. Kör man bara samma kampanjaktivitet månad efter månad fyller den till slut ingen funktion. Därför får ni gärna skriva att vi efterlyser tips från andra skolkök angående hur man kan minska matsvinnet.

På frågan vilken vegetarisk rätt som uppskattas mest av eleverna svarar Gunilla: Lasagnette!

Här är Guldhedsskolans recept för 10 barnportioner Lasagnette

Ingredienser:

1 l lasagnetter eller annan pasta
Köttfärsröran:
500 g sojafärs
100 g hackad gul lök
1 tsk pressad vitlök
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 tärningar grönsaksbuljong
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 nypa socker 
Ostsås:
1 ½ l mjölk
100 g riven ost
4 msk margarin
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Koka pastan i 2,25 liter vatten. Tillred köttfärssåsen och ostsåsen. Fördela färsröran på pastan, häll över såsen och rör om. Grädda i 150 °C i ca 45 minuter. Smaklig spis!
 
Har du något tips på hur matsvinnet har minskats i din skolrestaurang?

Dela gärna med dig genom att maila in det här!

uiqt|wBuizqi5oijmtH%vozmoqwv5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m