Sänkt volym ger belåtnare matgäster

Göteborg, mars 2014

Jättestensskolan skolrestaurang

På Jättestensskolan på södra Hisingen i Göteborg har man lyckats skruva ner ljudvolymen i skolrestaurangen med åtskilliga decibel. Ljudabsorberande material och ”tysta kvarten” är något att låta sig inspireras av.

Flicka äter skollunch Jättestensskolan

Att ”tysta kvarten” är populär råder det inget tvivel om. ”Det är jätteskönt och man hinner äta. Det gjorde vi inte förut,” säger eleverna från årskurs 1-3.

Helga Rocha är köksmästaren som tillsammans sin personal och pedagoger har lyckats skruva ner ljudvolymen i skolrestaurangen med åtskilliga decibel. Ljudabsorberande material och ”tysta kvarten” är något att låta sig inspireras av.
Jättestensskolan på södra Hisingen i Göteborg byggdes 1957 och är idag K-märkt. När skolan 2012 byggdes på med ett högstadium ställdes dock nya krav på bland annat skolmatsalen som nu skulle kunna ta emot ännu fler hungriga matgäster. Lösningen blev att bygga en etagevåning inne i den befintliga skolmatsalen – ett drag som visade sig lyckat.

- Först trodde vi att matgästerna skulle tycka att trappan var jobbig att springa upp och ner för, men så blev det inte alls, säger Helga, köksmästare på Jättestensskolan sedan 2007. De flesta tycker det är mysigt att sitta på den inglasade ”verandan”. Man får sitta lite avsides samtidigt som man har fin utsikt över skolrestaurangen. Därför är det numera förbestämt vilka klasser som ska få sitta där. Och eftersom vi förvarar städutrustning även däruppe, blir det inget merjobb för städpersonalen.

I köket på Jättestensskolan

Skolrestaurangen är helt rund med högt i tak, generösa fönsterpartier och vita lamellgardiner med orange accentfärg. Stor vikt har lagts vid färg, form och materialval, där kökspersonalen har haft stor inverkan på det färdiga resultatet. Glas och tallrikar är av plast. Golven och borden har ljuddämpande ytor. När de första matgästerna släpps in i restaurangen klockan 10.45 hörs det knappt.

-Mellan klockan 10.45 och 11.00 har vi ”tysta kvarten”. Det innebär att eleverna inte får prata med varandra under de första femton minuterna. På så sätt får de matro och hinner äta det som ligger på tallriken. Klockan 11.00 blir ordet fritt och ljudnivån går upp en aning. Barnen har uttryckt sitt gillande och pedagoger som har besökt oss tycker det är fantastiskt. När skolan får studiebesök brukar eleverna alltid vara måna om att det är hit den guidade rundturen ska gå. Någon besökare uttryckte att den påminde om en italiensk piazza, säger Helga.
Idag står kenyansk kycklinggryta med ris eller bulgur på menyn. Som alternativ finns Dagens soppa och en vegetarisk rätt vid sidan om specialkost och en stor salladsbuffé med 18 olika anrättningar. Från Restaurang Diamanten behöver ingen av skolans 500 elever gå hungrig eller lomhörd.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m