Restaurangen med högsta mysfaktorn

Göteborg, februari 2013

Kristoffer Kärraskolan

Kärraskolan vid en första anblick. Snöglopp och gråbeiga fasader som stadsarkitekten glömde. Kärraskolans restaurang vid första mötet. Varmt, ljust, ombonat. Kökschef Katarina tar emot oss med ett leende, i matchande kockrock och mössa, håret i stram hästsvans. Övriga personalen samlas och välkomnar. Vi börjar med en rejäl fralla och kaffe. I Kärra har man tid för mat och samtal. I Kärra är skolrestaurangerna något att tala om.

Köket Kärraskolan

 

Minikock Kärraskolan1– Jag vill ha det där, uppmanar en pojke i klass 2D och pekar på de sista resterna av den hemlagade lasagnen.

– Jaha, visst ska du få det, säger Kristoffer och flyttar raskt tillbaka skeden som låg på den andra, ännu orörda, till bredden fylld med ost och doftande oregano.

Kristoffer ser alla matgäster. Han rör sig snabbt som en vessla, har alltid tid att byta några ord med de små. En 23-årig kock som är omåttligt populär. En fin förebild för skrået och matgäster. I nästa stund är det ”sten, sax eller påse” med några äldre killar som gäller.

Minikock Kärraskolan2Adam är nio år och praktiserar i restaurangen idag. Två elever i trean kommer under en dag och hjälper till med disk (som är roligast intygar Adam) och tallrikar, bestick och glas i serveringen. Kökspersonalen lotsar varligt de unga praktikanterna som går raka i ryggen.

– För att kökspersonalen ska lära känna gästerna har vi infört de här praktikdagarna. Vi vill inte bli kallade bambatanter, eleverna ska veta vad vi heter och känna sig trygga med oss, säger Katarina. Vi har enhetliga kockkläder och namnskyltar, vi vill vara synliga för våra gäster och lära känna dem. Jag brukar vara ute i restaurangen på ”sociala ronden” som jag kallar det. Vår devis är att vara närvarande, aktiva. Vi har också matråd tillsammans med elevrådet och det fungerar jättebra.

Monica, KärraskolanKärra är sammanslaget med två andra stadsdelar sedan ett par år och ingår i nya stadsdelen Norra Hisingen i Göteborgs stad. Monica Wärn som har ett långt förflutet inom stora restauranger, sjukhus och folkhögskolor, har nu landat som enhetschef för Kärra måltider.

- Alla våra förskolor har egna kök utom ett. Jag tror nästan att det är unikt, berättar Monica. Pedagogiken är enligt Regio Emilias modell och måltiden är en viktig ingrediens i lärandet. Alldeles nyligen fick vi i stadsdelen en guldstjärna för förskolornas måltider, vi har de nöjdaste gästerna i hela Göteborg.

 

Tillbaka på kontoret ser jag mejlet från Katarina.

 ” Hej!
Tusen tack för ett trevligt besök av er hos oss! Ser fram emot reportaget!
Här kommer receptet på vår lasagne, men som i all matlagning så "höftar" vi ju en del och så läggs det i en del "kärlek" också… =) ”

Du hittar receptet på Kärraskolans hemlagade lasagne här >>

Kunde vi tro något annat, funderar jag för mig själv. Ofta är det skolrestaurangen som är skolans hjärta, det är där det händer. Där eleverna möter varandra och vuxna, ett klassrum i kolossalformat där matvanor och sociala mönster formas. Besöket på Kärraskolan har gjort avtryck. Och receptet på den hemlagade lasagnen sitter nu på kylskåpet här på jobbet.

Kontakt

Vill du veta mer om Norra Hisingens skolmåltider?
Kontakta Hélene Gustafsson, områdeschef Måltid

uiqt|wBpmtmvm5o}{|in{{wvHvwzzipq{qvomv5ow|mjwzo5{muiqt|wBpmtmvm5o}{|in{{wvHvwzzipq{qvomv5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m