Göteborg, 2014

I Dalaskolans kök råder trivsam stämning. Grönsakssoppan sjuder stilla och kockarna tar sig tid till samtal. Här finns personligt engagemang och en vilja att göra det lilla extra. Vad sägs om eget ekologiskt smör med havssalt?

I stadsdelen Västra i Göteborg finns över 70 kök. Ett av dem är Dalaskolans restaurang och kryddträdgård. För all del - kryddträdgården är liten och ryms i ett rostfritt kar på hjul – men här är det omtanken som räknas.

– Elena och jag är ”gamla i gemet” säger Cissi. Vi har kul på jobbet. Tänk när vi stod och stekte våra hemgjorda hamburgare. Den da´n kom vi härifrån sent, men så får det vara ibland säger hon och blinkar till sin enhetschef Johanna.

Dalaskolan har kommit långt i stadsdelen med att servera miljömåltider, Göteborgs stads enkla och tydliga koncept för miljövänligare mat. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, säsongsanpassad och rik på grönsaker och baljväxter. En självklarhet för Elena som vill servera så mycket ekologiskt det bara går, både på jobbet och till sonen hemma.

– Jag saftar och syltar och håller på, skrattar Elena. Och här på jobbet gör vi eget ”smör” med samma fetthalt som nyckelhålsmärkt smörgåsfett. Ekologiskt smörgåsfett med låg fetthalt gick inte att få tag på, så vi köper vanligt eko-Bregott och vispar det med en mindre mängd vatten och rapsolja samt tillsätter lite flingsalt. Vi gjorde det för hand först, det var lite bökigt. Vispmaskinen får göra jobbet nu.

 

Pojke tar smör

Fredrik Karlsson är verksamhetutvecklare och har en spännande bakgrund; kock och dietist. Med van hand drar han fram de olika köksredskap som behövs för att göra en örtemulsion eller en krämig soppa. Med hjälp av bl.a. Fredriks engagemang skapar kockar och köksledning matkultur. I våras var det ”Go to Sea”, en vecka då hela stadsdelen serverade fisk i olika former. Dalaskolans bidrag var en fyradagars fiskmeny och färsk fisk på isbädd i ”bamba”. Johanna ler åt minnet, små som stora var framme och tittade på fiskarna.

– Det gäller att presentera ett tema på ett bra sätt säger Fredrik, i ett större sammanhang. Det går inte an att bara servera fisk en hel skolvecka. Vi berättade för våra gäster att vi hade tema fisk, presenterade olika fiskar och fiskrätter. Eleverna var överlag positiva, men visst fanns det saker vi borde ha tänkt på, tex serverat laxen sist, och inte fiskbullarna… Förhoppningen är att fler stadsdelar hakar på ”GO to sea” nästa år, så att fler elever i Göteborg får en egen ”fiskvecka”.

Alice Dalaskolan

Alice poserar vid serveringsdisken. Hon gillar maten i skolan och blir gärna intervjuad. Det bästa med bamba är maten, förklarar hon kort och hugger in på soppa och sallad. –Hamburgarna var jättegoa, fortsätter Olle. Det var… liksom köttet… som var så gott. Fisk går också hem bland barnen. Olle gillar att fiska makrill, Alice gillar lax.

– Fiskbullar, säger Tuva och lutar sig fram, det är godast!

uiqt|wBnzmlzqs5sizt{{wvH%vi{|zi5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m