Med maten i Centrum

Göteborg, 2009

Annika på Guldshedsskolan

I Centrum är maten viktig. Ett politiskt initiativ i stadsdel Centrum underlättar skolrestaurangernas arbete med hållbara måltider. Man serverar så mycket som 35 procent ekologiska livsmedel i stadsdelen där maten har högsta prioritet.

- Det är roligt att arbeta i en stadsdel med så höga ambitioner. Men vi ska ju också leverera, säger kostchef Ulla Lindblom, även i klassrummet.

– Vi pratar mycket om mat och matro med eleverna i klassen berättar Karin, pedagog som tycker att maten på Guldhedsskolan är fantastisk. Eleverna håller med och Mona i klass 5b smakar gärna på allt. Ett gott betyg för en restaurang där det finns mycket att välja på.

Annika som är kock tycker att det är viktigt för skolan att eleverna får bra mat, lagad från grunden och utan bekämpningsmedel. 

– Jag har lärt mig jättemycket om ekologi och klimatsmart mat under min tid här i köket, menar hon. Vi ser ju att det är mindre svinn på många av de ekologiska varorna. Men det räcker inte med det, eleverna måste också tänka på svinnet och att agera mer miljövänligt. Därför har man i Centrum inlett ett samarbete med studenter från Göteborgs universitet som ska informera och engagera så eleverna slänger mindre mat.

- Vi kommer ingen vart med tillfälliga jippon, fastslår kostekonom Christina Linnerhag bestämt. Här arbetar vi kontinuerligt med att förbättra skolmaten och hålla miljötänkandet levande. Att minska svinnet är en del i vårt utvecklingsarbete och vi har som mål att det ska genomsyra hela köksarbetet, från tillagning, varmhållning och servering.

Som sagt – här har man höga ambitioner, internt såväl som externt: Centrum är aktiva deltagare inom Måltid Göteborg, ett utvärderingsprojekt för måltidsverksamheten i Göteborgs stad. De tjugoen stadsdelarna träffas kontinuerligt och diskuterar logistik, ekonomi, inköp och menyer.

Ulla Lindblom

– Måltid Göteborg har varit ett lyft för oss menar Ulla Lindblom, vi har fått ett stort kontaktnät genom träffarna. Vi har också lärt oss arbeta med tekniska menyer, där vi ser serveringsfrekvens och åtgång av råvaror på ett enkelt sätt.

Naturligtvis odlas framgång genom engagerade medarbetare. Och det finns det gott om i Guldhedsskolans kök. Annika menar att här har man möjligheter att påverka sin arbetssituation, man har bra arbetsgivare och får gå på utbildningar.

Salladsbord- I restaurangen händer det mycket, vi utvecklar oss hela tiden. Vi har ett bra kök att jobba i och kan ge maten vår egen touch . Och vi har roligt. Nästa steg är ett hål i väggen, ler Annika och ger sig i kast med köksarbetet.

Kontakt

Vill du veta mer om maten i Centrum, kontakta måltidschef Ulla Lindblom

uiqt|wB}tti5tqvljtwuHkmv|z}u5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m