Politiskt beslut med härlig eftersmak

Herrljunga, mars 2009

Viveca i Herrljunga

I Herrljunga kommun finns det kostpolitiska programmet med hela vägen – från centralt beslut till gästens tallrik. Viveca Lundahl är folkhälsosamordnaren som samlade beslutsfattare, skolan och kostenheten för att formulera framtidens skolmåltider. Resultatet är mer än smakfullt. Den ekologiska köttgrytan är så god att Alexander i klass 4-6 tar tre portioner…


Maten får mera status, att den är viktig blir tydligare med vårt program menar kocken Maj-Britt och pekar på Herrljungas ”lilla röda” – det kostpolitiska programmet med klarröda paprikor på framsidan.

I köket Herrljunga

 – Det är himla bra att ha något att gå efter, nu finns det svart på vitt. I programmet står det tydligt och klart att vi ska ha alternativrätter och använda ekologiska råvaror. I Altorpsskolans kök är personalen väl förtrogen med målen för kostverksamheten. Det kostpolitiska programmet är inte någon anonym skrivbordsprodukt utan ett levande dokument som legitimerar och underlättar måltidspersonalens arbete.

– Nu har vi något att grunda arbetet i fortsätter Viveca Lundahl när vi sitter i skolrestaurangen. Kommunfullmäktige har tagit ett beslut som vi kan utgå ifrån i vårt utvecklingsarbete. Susanne, vår kostchef, har varit noga med att föra ut det kostpolitiska programmet och att personalen i våra kök ska känna till innehållet. Det har funnits ett genuint intresse för det här, inte minst bland våra politiker. Kostfrågorna har kommit på agendan och vi har ambitionen att arbeta kontinuerligt med klimatanpassade måltider.

Martin smakar av HerrljungaUtöver ett målmedvetet, strukturerat arbete satsar man på kompetensutveckling och inspiration för personalen i köken. Under vinterlovet var stjärnkocken Kurt Weid på besök.

– Det var görskoj! Att få jobba med en sådan höjdare som han. Det var så lyxigt med matlagningstävlan säger Desirée, kock på Altorpsskolan. Anette som är kökschef berättar vidare att man har varit på föreläsning med Britta Stockman, kostekonom och kokboksförfattare. Brittas recept använder man ofta i köket som favoriten currydoftande vitkålspaj. I köksverksamheten finns massor av matglädje och vilja att lära mer. Matsvinn är något som man tänker jobba vidare med.

– Vi slänger alldeles för mycket mat menar Maj-Britt. Vi tar gärna emot tips och idéer hur andra skolrestauranger minskar svinnet!

 

Majvor och barn HerrljungaI Hudene byskola är måltiden hjärtat i verksamheten. En ljus och rymlig restaurang, med bibliotek och myshörna i ena änden, ett panoramafönster mot skog och äng i andra. Snart är det lunchtid och Majvor dukar fram salladsbuffén och fyller på kantinerna med rykande ekologisk köttgryta. För fem år sedan fanns inga ekologiska råvaror i kylarna, nu är de en självklarhet.

– Jag stortrivs här, trots att jag är ensam kock i köket. Här är det så mycket liv och kontakten med barnen ger mig jättemycket. En flicka som tröttnat på mattelektionen tassar ut till oss under samtalet.

– Vad blir det för mat idag Majvor? Någonting gott visar det sig, den omtalade grytan har en strykande åtgång och eleverna i klass 4-6 äter gärna av de färgrika salladerna. Alexander har munnen full och Emma mittemot informerar oss om vad ekologisk mat innebär

– Mycket grönsaker och inga kemikalier säger hon och ser nöjd ut.

  • Vill du läsa HerrljKostpolitiskt program Herrljungaungas kostpolitiska program? Du finner det för nedladdning i högerkolumnen bredvid reportaget.
uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m