Ju fler kockar desto bättre skolmat

Hjo, november 2008

I köket Hjo

I Hjo kommun har samarbetet i Skolmatsakademin gjort avtryck. – Det gav oss en kick att komma igång berättar Ulrika som ansvarar för måltidsverksamheten i kommunen. 

– Det gav oss en kick att komma igång berättar Ulrika som ansvarar för måltidsverksamheten i kommunen.Sedan 2005 har man arbetat långsiktigt med att laga bra skolmat i Hjo. Tre dagar i veckan lagas maten i skolornas egna kök. Övriga dagar levereras maten från Guldkroksskolan, rykande varm och lagad från grunden. Ulrika berättar: 

– Arbetet fick fart när vi gick med i Skolmatsakademin. Vi satte oss tillsammans med folkhälsoplaneraren och pedagogerna och formulerade mål för framtiden som att bli certifierade av Skolmatens Vänner. Nu är nya serveringsdiskar på plats så att vi kan servera två varmrätter varje lunch och vi har förbättrat elevernas måltidsmiljö.

Hjo röd kockjackaEtt led i certifieringen är att näringsberäkna alla skolmåltider i förskolan och grundskolan. Anna Johansson är ambitiös kock på Hammarns förskola och har lagt ner åtskilliga arbetstimmar på att kvalitetssäkra de måltider som hon och kollegorna serverar till de unga gästerna. Hon tar emot oss i köket som har ljusa färger och blänkande diskbänkar. I taket hänger en gul, uppblåsbar frukt i ett snöre.

– Vi ville samordna recepturen och se till att alla barn får tillgång till näringsriktiga måltider. Tidigare höftade vi lite, nu har vi svart på vitt. För mig personligen har det varit väldigt lärorikt och intressant att jämföra våra recept med gällande rekommendationer. Idag serverar vi minst två sorters grönsaker till förskolebarnens lunch och vi har tagit bort de söta mellanmålen. 

Gästerna är nöjda, det är inte tal om annat. Som när de får fiskgratäng med vackert röd sås av paprika, purjolök och crème fraîche. Eller när de får en smoothie på Annas vis med smak av skogsbär och vanilj.

Ett annat sätt att engagera personalen och visa på kompetens och matglädje är att åta sig cateringuppdrag.
Julbordet som stod uppdukat för kommunens personal under fyra kvällar gav väldigt bra reklam för köket. Och det blir mer och mer beställningar på smörgåsar och annat gott.

Det är inte bara den egna kommunen som har glädje av Ulrika Aleniussons kunskap och framåtanda. Tillsammans med folkhälsoplaneraren Ewa Britt har Ulrika startat ett lokalt nätverk tillsammans med Skövde, Tibro och Tidaholm kommuner.  
-Det rullar på i ett kreativt nätverk. Vi bjuder nu in flera att delta och dela erfarenheter med oss.

 

Hallon

Annas Smoothie

1 del vaniljyoghurt 0,5 %
1 del lättyoghurt 0,5 %
¼ del frysta bär

Mixa och servera genast!

Kontakt

Vill du veta mer om kvalitetsarbetet i Hjo?
Kontakta kostchef Ulrika Aleniusson här >>

uiqt|wB}tzqsi5itmvq}{{wvHprw5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m