Vi fick en cool och mysig skolrestaurang

Färgelanda, 2008

Elever klipper band

En vinna-vinna satsning i Högsäter kan vi alla lära av. Skolrestaurangen Grönsaken blev fin och fräsch i läckra färger och Per fick göra sitt examensjobb i en riktig skola.

Hundra elever trampar otåligt utanför skolrestaurangen på Högsäters skola. Idag är det invigning med mingel, cider och salta pinnar. När kostchef Gun-Lise Alm och rektor Raila Lindström hälsat välkomna är det dags att klippa banden och få en första titt på den nydesignade restaurangen, ett samarbete mellan blivande inredaren Per Lindström och Färgelanda kommun.

Invigning Högsäter

-Det har bara varit roligt att få jobba med det här, skriv det, uppmanar barnskötare Carina Pettersson entusiastiskt. Jag fick uppdraget av vår rektor och vi har sökt pengar hos folkhälsorådet i kommunen.

Eleverna strosar runt i lokalen och känner försiktigt på den blommiga fondväggen i guld, djuprött och svart. Kommentarerna låter inte vänta på sig. Coolt, mysigt, fridfullt och modernt är ord som eleverna använder när de beskriver allt det nya.

-Det är viktigt att man trivs här, då känner man sig trygg. Fast maten, den är lika god som vanligt. Vi ville egentligen att restaurangen skulle heta Gunillas paradis, för Gunilla lagar så god mat säger Angelica och Alexander i klass 3-4.

Maria Summers är kontaktperson för Skolmatsakademin i Färgelanda.

-Tack vare projektet så började vi att se oss omkring. Jag har besökt alla våra skolrestauranger och insåg att de behövde en ansiktslyftning. Vi började med Högsäters skola tillsammans med Per som valde att göra sitt examensjobb för oss.

-Jag ville få känslan av lugn i lokalerna berättar designstuderande Per Lindström. Min största utmaning har varit att ifrån befintlig inredning med orange golv, tak och röda stolar forma en harmonisk och enhetlig miljö. Det har verkligen varit en jättebra erfarenhet att få inreda restaurangen här på skolan menar Per. Och visst har han lyckats. Eleverna i årskurs 1-6 är helnöjda, det syns tydligt på minspel, gester och glada utrop. Klass 3-4 berättar stolt att de själva bidragit med de nya konstverken inspirerade av målaren Archimboldo på bortre väggen. I guldramar förstås.

Men vad kostar det att designa en skolrestaurang?
-Pengarna från folkhälsorådet i kommunen på 10 000 räcker gott och väl. Vår ambition är att jobba vidare såhär och renovera en skolrestaurang varje år avrundar Maria och skyndar vidare till nya uppdrag.

Kontakt

Vill du veta mer om designsatsningen i Högsäters skola, kontakta Maria Summers här>>

uiqt|wBuizqi5{}uumz{H}|j5nizomtivli5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m