Välkommen in till oss!

Karlsborg, december 2009

På Carl Johanskolan i Karlsborg kommer eleverna gärna och äter – två gånger om dagen. Kanske slinker de in på eftermiddagen och tar en macka och ett glas mjölk.

– Det är ju också service säger Ingegerd som är kock.

Karlsborg flickor i matsal

Här är dörren alltid öppen!

– Du måste ju själv vara öppen, fortsätter Ingegerd, och kollegorna Agneta och Synnöve håller med, det går inte an att stå som en myndighetsperson i skolrestaurangen. Det är viktigt att visa sig, vara öppen och intresserad av gästen.

– Se´n finns ju det elever som är lite fräcka, då får man ha mål i mun, säger Agneta och ler.

– Grunden är att man trivs med sitt jobb, inflikar Synnöve. Åka hit är roligt, jag trivs här.

Pojkar i matsal Karlsborg
Marcus och Johannes i 7a sitter gärna länge och äter. Johannes har en rejäl portion framför sig. Köttfärslimpa, flera olika sallader och nykokt potatis. Att maten smakar bra är inget vi behöver fråga. Istället undrar vi om eleverna brukar prata med måltidspersonalen, och visst gör de det.

– De är väldigt positiva och sällskapliga här, vi brukar prata säger Johannes artigt, glad att få säga sitt om sin skolrestaurang.

– Som ni gjorde häromdan, fyller Marcus i, om brödet.

– Hundra procent fullkorn och femton procent fibrer, det kan väl inte stämma, funderar Johannes och tittar upp från sin tallrik. Det måste väl vara marknadsföring för att det ska se nyttigare ut…

Maten lagas i kommunens storkök, på Haganässkolan. I Carl Johanskolans kök bereds salladsbuffén och man kokar potatis som serveras rykande varm.

– Salladerna är ju bland det roligaste att göra. Eleverna äter bra med sallad, det får man allt säga. När en annan gick i skolan fick man urkokta grönsaker, säger Synnöve. Annat är det idag. Att laga till salladen, det är ju kul! Färglatt och positivt.

Rektor Karlsborg

Rektor Britt-Marie Palmqvist vill gärna framhålla skolmaten i kommunen.

–Den är jättebra, jättegod mat intygar hon. Vi har överlag en väldigt fin skola, bland de fyra främsta i landet när det gäller slutbetyg i nian. Bra lärare, är anledningen, menar rektor. Bra skolmat också, funderar vi som är på besök för dagen. Rätt mängd näring och energi, vällagad skolmat som äts i lugn och ro borgar för högpresterande elever, att man orkar hänga med på lektionerna.

– Maten är viktig då många elever inte äter frukost. Vi försöker peppa barnen och föräldrarna att man inte ska ha med sig så mycket pengar till skolan, vi har ju ICA nära… Britt-Marie Palmqvist äter själv i skolrestaurangen så gott som dagligen.

–Jag tycker att själva miljön i skolrestaurangen är väldigt inbjudande. Måltidspersonalen är ju fiffig, de har placerat borden på ett sådant sätt att det blir mer ombonat. De har ofta blommor på borden och mycket ljus nu när det är mörkt ute. Det är mysigt tycker jag.

Just som vi sitter och fikar i den trivsamma, julpyntade matsalen kommer två tjejer i nian in. De säger hej till personalen, rundar den nu tomma serveringsdisken och går fram till de åtråvärda knäckemackorna. Med en i varje hand seglar de ut igen, ler och säger ”tack”.
– Vi har jättebra stämning här, menar Synnöve. Sen är det ju förstås det här med kepsar och jackor som vi får tjata om, det är väl det enda som inte fungerar perfekt.

En väl fungerande skolrestaurang, nöjda gäster och skolledning, är det någonting man önskar sig mera? – Att åka på studiebesök till en stor skola i Göteborg, som lagar uppemot tvåtusen portioner, det vore skitroligt, säger Agneta. Det skulle vara nå´t!

Kontakt

Mer om Carl Johanskolans pedagogik, kontakta rektor Britt-Marie Plamqvist här >>  

uiqt|wBjzq||5uizqm5xituy%vq{|Hsizt{jwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m