Nya köket på Nyboskolan

Tibro, december 2009

Attaroya har tagit spenatsoppa

Sedan ett år rullar det på, tillagningsköket på Nyboskolan. En del i den stora satsningen från cook-chill till rykande nylagat på skolorna i Tibro kommun.

- Responsen från eleverna är kanon, säger enhetschef Niclas Saxius. Vi fick 35 fler ätande samma dag vi började servera hemlagat. Och det håller i sig.

Conny Bjurman, kostchef i Tibro kommun ville inte se att enbart kostnad var skälet till fortsatt stordrift. Tillsammans med Svante Andrén, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen och en samordnande konsult gjorde Conny en utredning om övergång från centralkök till tillagningskök på skolor och förskolor.
–Våra ledord är kvalitet, valmöjlighet och ekonomi berättar Conny. Ombyggnationen har blivit något dyrare än beräknat med vi levererar med kvalitet och har fler och nöjdare gäster.

 

Köket i Tibro-Jag tycker att jobbet är roligare nu, absolut säger Birgitta, måltidsbiträde i Nyboskolans kök. Sedan ombyggnaden har vi större utrymme för salladsbuffén och jag har fria händer. Det är himla kul att hitta på något nytt som en annorlunda sallad. Nu är det full rulle några timmar.

Anna är på väg ut i serveringen för att möte de första gästerna.
–Jag jobbar ju i olika kök här i kommunen, på Häggetorp har det blivit så fint, nya maskiner, målat och tapetserat. Det är jättestor skillnad och det märks på eleverna. De säger vad de tycker och det är sällan någon som klagar. De är väldigt trevliga och brukar hälsa till övriga i personalen.

-Vi utvecklar och förbättrar maten hela tiden. Vi köper in färsk, vaccumförpackad fisk som har jättefin kvalitet. Sej, vitling går åt som smör här. Eleverna var allt lite misstänksamma i början, när de fick smaka nya fiskrätter med frasigt täcke och med färsk vitlök. Nu äter de som bara den, konstaterar Niclas nöjt. Niclas har varit med hela vägen. Tidigare kock i det stora centralköket, nu som ansvarig för Nyboskolans restaurang. Eleverna vet vem Niclas är och byter gärna några ord. Som Attoraya, den coola killen som blir som ett ljus när han ser vad som står på menyn för dagen.

– Den bästa mat jag vet. Spenat och ägg. Nådigt låter han sig fotograferas, med brickan framsträckt.

Pojkar som äter i skolrestaurangen i Tibro

Pontus och Albin i 9e gillar också maten i skolan. De spelar handboll och hockey på fritiden och vet att bra mat ger bra bränsle.
–Spenat är nyttigt också säger Pontus flinande och nickar mot Viktors tallrik fylld med ägghalvor och lite, lite spenatsoppa. Victor och Nuclear har en del att säga om kökets läckerheter
–Det smakar mer nu, det är mycket fräschare. Fisken och grytorna är godast. Som panerad fisk med kall sås. Salladsbordet är mycket bättre än förut, vi har mer att välja på. All sallad är god. Typ allt är gott.

Kvalitet lönar sig, brukar man säga. Att fler går till skolrestaurangen och att gästerna äter mer överlag är en investering för framtida hälsa. Det har man förstått i Tibro kommun. På köpet har man ökat arbetsglädjen och kreativiteten i köken. Från cook-chill till tillagning nära gästen har visat sig vara en succé.

 
–Första dagen vi lagade mat här bjöd vi på kyckling, potatisgratäng och dessert. Vi var ju tvungna att fira rejält, menar Birgitta och hastar ut i serveringen.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m