Lyckeskolans vinnarkoncept

Mark, 2010

Ätande elev och årets kock

- Det är för att Karin är en så bra kock, säger Niklas när vi frågar varför just hans skolrestaurang kvalat in till final i Skolmatsgastro 2010. Maten är god för att den lagas här, inte värms upp och för att man får välja mellan flera olika rätter, menar eleverna i klass 8a. Dom är trevliga också, inflikar Erik.

-Vi fick smaka på tävlingsrätterna, väldigt gott, kökspersonalen bjöd in oss och vi fick prova soppa och…currykyckling. Den var bäst!

Tre elever tar för sig av skolmaten

– Vi känner ett stort engagemang från toppen. Vi får all hjälp och stöd vi behöver och ledningen har bra koll på vårt arbete. Klara, Margret och Christina håller med. Det är egentligen inte alls märkvärdigt att kollegorna gått till final i Skolmatsgastro. Här finns alla förutsättningar.
– Vi har varit med från början, erkänner de stolt om uttagningen till Skolmatsgastro. Rätterna passar nog många smaker, vi tänkte i barnens banor när vi provade ut rätterna.

Kockarna som blev det vinnande laget

Birgitta, Karin och Carina är finallaget med lång erfarenhet av matlagning och gediget hantverkskunnande. Tillsammans med övriga gänget i köket lockar de sina gäster med ständiga utmaningar för smaklökarna. Säsongsanpassade sallader, nybakt bröd, soppor och vegetariska rätter är självklarheter på menyn. Vad sägs om matkorn, grillade grönsaker och hemlagad bönpastej med vitlök till exempel? Eleverna verkar uppskatta både mat och bemötande. Särskilt roligt är det förstås att vara en del av vinnargänget, tycks en grabb i nian tänka när han möter Karin i serveringen och gör ”high-five”.
- Nu kommer hela skolan att engageras, säger Birgitta. Jag tror vi vinner på det. Skolmaten är ju rektorernas, elevernas, skolans…


- Samspelet mellan oss tre är den stora utmaningen menar Carina. Trettonhundra portioner dagligen, det kan vi. Men nu ska vi tävla, laga mat på tid. Eva Appelqvist är coach för laget och ansvarar för skolmåltiderna i Marks kommun:
- Det som är så roligt är att alla i laget har jobbat här jättelänge. Nu kommer det på pränt. Vi har satsat mycket på matsedlar, engagerat vår dietist och sett över köksorganisationen. Att vara med i Skolmatsgastro har givit mycket tankar. Det gäller att komponera en riktigt bra meny, den får inte bara vara en skrivbordsprodukt. Gästerna ska vara nöjda, vi säljer ju in både mat och service till dem.

BrödInget lämnas åt slumpen i Lyckeskolans restaurang. Potatissorter kokas, smakas och utvärderas innan de serveras. I matsalen råder en lugn och avslappnad stämning. Med 35-40 ätande lärare varje dag skapas en bra miljö för alla gäster. Eleverna är engagerade, föräldrar bjuds regelbundet in. Samspel som fungerar, både i vardagen och i tävlingssammanhang.

Hur tänker ni inför finalen, undrar vi förstås.
–Vi ska passa oss för Skövde, skojar Carina. Kurt Weid säger att deras bidrag är riktigt bra.


Klass 8a har några tips på vägen: Det gäller att fokusera och gå och lägga sig tidigt tror Jasmina. -Och akta er för kontrakurs, säger grabbarna som orienterar på fritiden. Tipsen från eleverna är ändå ganska få, här tror man på sitt vinnarlag. Konceptet är ju trots allt ganska enkelt:

- Det ska vara supergott och jättevackert säger Birgitta och ler med hela ansiktet.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m