Bara vinnare i Vinninga

Lidköping, oktober 2013

Lidköping i köket

I Lidköpings kommun har man små kök som lagar riktigt potatismos med smör. Men man har också stordrift – ett splitter nytt centralkök där specialkost och portionsmat tillagas och skickas. Och så har man råvaruberedning. Pinfärsk fisk bereds och körs i kommunens egen kylbil direkt till de mindre köken som inte får hantera den känsliga råvaran.

– Sedan sätter jag in fisken i kombiugnen strax innan serveringen, berättar Ulrika som är husmor på Vinningaskolan.

 Fisk är en favorit bland barnen. Inte undra på, när den är alldeles färsk och nylagad. Broccolisoppa är också i topp bland favoriträtterna, något överraskande. Nu slås portarna upp och in kommer en horder av matglada barn. De hälsar glatt på rektor som står mitt i svärmen bland tallrikar och glas.

Lidköping i matsalen 

–Hej barna! Kramar och high-five utdelas. Jonas är en engagerad rektor som vill sprida Ulrikas kunskaper i Europa. Vinningaskolan är med i ett EU-finansierat projekt som handlar om hur äldre traditioner kan bidra till ny kunskap i det moderna samhället. Som livsmedelshantering och matlagning till exempel, som temat handlar om i år.

–Jag har lagat mat i kommunen i 25 år och älskar mitt jobb intygar Ulrika som gärna åker på studieresa till Slovenien. Där lär de få trerätters i skolan, varje dag.

Lidköping kock i köket  

Nathalie Torstensson är kostchef och tänker rationellt och modernt.

– Vi kan servera färsk fisk i alla skolrestauranger, men alla kök har inte tillstånd att hantera den. Då är centralköket en jättebra resurs. De lägger upp fisken på bläck, lagar en god sås som kyls och napperas över fisken. Sedan är det bara för personalen i mottagningsköket att sätta blecket direkt i ugnen. Vårt centralkök är de mindre kökens förlängda arm.

Lidköping barn tar mat

 

Utöver ultramodernt centralkök och duktiga matlagare kan Lidköpings kommun stoltsera med en egen dietist.

– Det är fantastiskt att vi har tillgång till Barbro, säger Monica som är en av enhetscheferna för köken. Barbros kunskaper gör det möjligt för oss att säkerställa näringsinnehållet och fettkvaliteten på våra måltider. Vi utgår från recept som tilltalar gästerna och som smakar hemlagat. Vi kan därför använda riktigt smör och ändå följa de Svenska näringsrekommendationerna.

Friskt vågat, hälften vunnet. Lidköpings kommun går i bräschen för kvalité och smak. Och så några nya idéer förstås. Nathalies satsning i höst är att bjuda in allmänheten på ”matsafari” där skolköken bjuder på nylagat och det finns möjlighet att träffa kostpersonalen och upphandlingsanvariga. Prova oss – vi vet vad vi gör. Så tänker en modern kommun med maten i centrum.

Kontakt

Vill du veta mer om Lidköpings satsningar?
Kontakta kostchef Nathalie Thorstensson här >> 

uiqt|wBvi|pitqm5|pwz{|mv{{wvHtqlswxqvo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m