Lilla Edet nådde ända fram!

Lilla Edet, maj 2009

Ann-Kristin och Gun, Lilla Edet

Kostenheten i Lilla Edet har all anledning att sträcka på sig. När den egna kommunen ville konkurrensutsätta skolrestaurangerna vann de duktiga skolkockarna överlägset över andra aktörer. 

 – Vi i personalgruppen är kunniga, flexibla och kan jobba i både små och stora kök. Och maten, den är absolut jättebra, vi ser ju att barnen nästan äter för mycket säger Ann-Christin Lövqvist med ett skratt.

- När beskedet kom att vi vunnit upphandlingen var det riktigt skönt, vi var verkligen tagna av stundens allvar. Tänk att det skulle gå så långt, att någon skulle lägga bud på oss, det trodde vi aldrig.  Men vi förstod att vi var tvungna att jobba på det här själva, vi fick visa framfötterna, tala om varför vi kan det här bäst, vi kan både maten och ekonomin menar Ann. Och vi utvecklas hela tiden, konkurrensutsättningen blev till slut en sporre för oss att bli ännu bättre. Vi har gått grönsaks- och salladskurs för Hushållningssällskapet till exempel. Vår salladsbuffé är jättefin nu! Barnen äter massor och det måste ju vara ett kvitto på att vi är bra.

Gun Mellqvist- Kommunchefen gav oss beskedet att vi får vara kvar för att man i kommunen förstått att vi levererar med kvalitet, berättar Gun Mellqvist som är kostchef. Kommunalrådet ville sedan träffa all personal i våra kök – de ville så gärna framföra hur nöjda de är med våra insatser.

Jag är så glad att min personal är så engagerad, fortsätter Gun. Vi lagar nu mer mat från grunden och fokuserar på god, vällagad husmanskost. Vi är nu inne på tredje terminen då vi tillagar färsk fisk. Vi lagar fiskgratäng och andra läckerheter och det kostar inte mer eftersom vi ser att färsk fisk ger lite svinn…

Det är nog ingen tillfällighet att Lilla Edets kostenhet sopade mattan med konkurrenterna. När vi sätter oss ner och pratar om mat i kommunens verksamheter märks tydligt att här vill man ge goda förutsättningar – genom hela livet.

- Kunskapen om bra matvanor börjar ju på mödravården, hävdar folkhälsoplanerare Ann-Christin Lövqvist bestämt. Och Gun Mellqvist fortsätter

I köket, kock rör i grytan- Kostfrågorna går som en röd tråd i alla de verksamheter som erbjuder hälsoupplysning eller serverar mat i kommunen. Goda vanor från MVC till äldreomsorgen, helt enkelt. Vi har arbetat med att förebygga övervikt och fetma bland unga i vår kommun, och kartlagt vad som konkret görs för att förbättra matvanorna. I skolmiljön kan vi göra mycket för att erbjuda bra, näringsrika och läckra luncher och mellanmål. För att göra oss mer tillgängliga och nå ut med budskapet om bra skolmat har vi bjudit in föräldrarna på sopplunch under kvällstid.

– Maten och dess betydelse ser jag som en del i föräldrastödet, inflikar Ann-Christin. Föräldrarna får kunskaper om goda matvanor genom skolan och sprider det vidare. Vi kommer att ha stående inbjudan till våra skolrestauranger i fortsättningen, ju fler föräldrar vi når desto bättre dialog får vi mellan hem och skola.

–Vi är med från start, säger Gun Mellqvist. Det är så viktigt att börja med maten i de tidiga åldrarna och med familjerna. Vi kan göra ett fantastiskt jobb i våra skolrestauranger, men det är ingen riktig idé att börja på högstadiet. Vi måste börja långt tidigare än så.

Kontakt

Vill du veta mer om kostverksamheten i Lilla Edet?
Mejla till Gun Mellqvist

uiqt|wBo}v5umtty%vq{|Htqttimlm|5{uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m