En tävling med bara vinnare

Partille, 2007

Sportiga barn      

Femteklassarna på Lillegårdsskolan i Partille har fått en ny syn på mat. Allt startade med att en av skolans elever hade snappat upp att det pågick en spännande tävling. Förstapriset var en klassresa till Stockholm plus 20.000 kronor.

- Tävlingen gick ut på att göra om receptet på en valfri maträtt, så att den blev nyttigare för både oss och miljön, säger Linus. Att vi skulle delta kändes självklart. Mat var ett jättebra temaarbete. Vi började med att prata om det i klassrummet. Sedan fick vi besök av skolans matmor. Vår lärare gav oss lite hjälp på traven med tips på hemsidor där vi kunde söka information. Vi googlade nyckelhålsmärkt mat på nätet, men det var inga bra hemsidor vi kom till. Finns det bra hemsidor om ekologisk mat är de tydligen svåra att hitta.

Flicka på Lillegårdsskolan- Sedan delades vi in i grupper om tre till fyra elever och satte igång, säger Isabelle. I vår grupp bestämde vi oss för att göra en hälsosam och miljövänlig pizza. Vi bytte ut osten mot nyckelhålsmärkta grönsaker. Brödet bytte vi ut mot mörkt, nyckelhålsmärkt. Sedan målade vi hur pizzan såg ut, skrev ihop receptet och skickade in bidraget.

-Hemma provade jag att baka en pizzabotten efter ett knäckebrödsrecept, säger Stefan. Det blev ätbart, det är kul att experimentera.

- Gruppen jag var med i provade att göra om ett tacorecept, säger Lina. Tacos kan bli väldigt nyttiga beroende på vad man lägger i. Vi valde mjukt, nyckelhålsmärkt bröd med långsamma kolhydrater och ekologiska grönsaker för miljön skull. Att nyttig mat inte skulle vara lika god som onyttig handlar nog mest om ovana.

-Att vara med i tävlingen var kul även om vi inte vinner klassresan. Vi tänker lite mer på vad vi äter nu och det är ju bara positivt, säger Isabelle.

-Numera tar jag ofta mineralvatten istället för läsk när jag är på restaurang, fortsätter Stefan. Jag försöker också påverka min lillebror att äta bättre, se mindre på teve och röra sig mer.

Nyligen såg jag ett program på teve där de pratade om alla dåliga livsmedelsförpackningar. Jag tänkte direkt på en muffinsförpackning som har påse i kartong i påse. Jag har faktiskt skickat mail till fabrikanter och klagat på deras förpackningar, så jag hoppas att de bättrar sig och ändrar på dem.

-Vissa lärare på skolan borde också bättra sig. Själva får vi inte gå utanför skolans område på rasten och köpa onyttigheter. Men lärarna får det. Det tycker vi är dumt. Lärarna ska ju vara våra förebilder, avslutar de.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m