Lundbys gäster visar vägen till framtiden

Göteborg, juni 2011

Invigning Matlandet skolrestaurang Lundby

Ett digert arbete, där eleverna har haft sista ordet, har banat väg för en omfattande förnyelse av skolrestaurangerna i Lundby stadsdel i Göteborg.
-Vi började med workshops tillsammans med vår måltidspersonal. Vi har lyssnat in gästernas behov och nu har vi kommit en bra bit på väg, hälsar enhetschef Anneli Norberg. 

Restaurang Matlandet har antagit en tuff utmaning. Två rätter, varav en vegetarisk har serverats i stadsdelen länge. Men att erbjuda tre rätter, till samtliga skolrestauranger i stadsdelen har visat sig vara knivigare. Det gäller att rätterna ska funka ihop och ha ungefär samma åtgång.

Fyra kockar i skolköket Matlandet

- Vår nya korv stroganoff med röd paprika till exempel, har blivit jättepopulär. Då gäller det att matcha den med en lika god konkurrent, säger Gun som är kock.

Men har omorganiseringen bara gått lekande lätt? Nja… fortsätter Gun, det har varit tufft och stundtals rörigt. Vi har mer att göra nu och organiseringen måste hålla till hundra procent – varje dag. Men vi har ju löst det ändå, fyller George i. Jag tycker att det har blivit jättebra!

Rör i grytan Matlandet Lundby

Anneli Norberg har tillsammans med kollegorna Johan Fogler och Mikael Olow drivit Lundby stadsdels skolrestaurangers nya inriktning under ett par års tid. Det nya är att ge gästen mer att säga till om och att marknadsföra sin restaurangverksamhet gentemot föräldrar, elever och beslutfattare på ett aktivt sätt.

– Jag har varit med ett tag och var med och startade upp ett långsiktigt arbete redan 2008, då vi påbörjade en matutredning i stadsdelen, berättar Anneli. Nu börjar vi se tydliga resultat av vårt arbete och både personalen och gästerna upplever att både maten och servicen blir bättre och bättre.

-Vi gör alltid vårt bästa för att eleverna ska få god mat, säger Eva-Karin som jobbat i Matlandets kök i 23 år. I en pärm samlar vi alla brev och meddelanden vi får in från elever och lärare som uppskattar våra goda rätter. Vi får så mycket positiv respons, eller hur Marie, säger Eva-Karin och vänder sig mot kollegan som har nästan lika lång erfarenhet vid grytorna, 20 år blir det i år…

Invigning buffé Matlandet Lundby

Restaurang Matlandet som invigdes i våras har fått ny design med äppelgrönt och fräscht vitt på väggarna. I fönstren står lampor i olika kulörer som ger ett mjukt och inbjudande sken. Matsalen är avdelad med ljusa hyllor som dekorerats med enkla och smakfulla detaljer. Nytt för dagen är menytavlorna i plexiglas som berättar vilka läckerheter köket har att bjuda de unga matgästerna. Vad sägs om krämig fiskgryta med färska grönsaker och curry? Eller grekisk nötköttsgryta smaksatt med timjan och oregano?

- Jag tror verkligen att eleverna upplever att de fått påverka. De är ju dem vi är till för, avrundar Anneli.

Kontakt

Vill du veta mer om verksamhetsutvecklingen i Lundby stadsdels skolrestauranger?
Mejla enhetschef Anneli Norberg här >>

uiqt|wBivvmtq5vwzjmzoHt}vlj%y5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m