Måltidens dag i Mariestad

Mariestad, november 2010

Kocka i köket

Maleka är en erfaren och proffsig kock med det rätta handlaget. Men just idag är det lite nervöst – den guldgula bandspaghettin är nytt inslag på menyn. Dessutom ska dessertkopparna med chokladpudding dekoreras och köttfärsen med örter och soltorkade tomater smakas av...

 Två kockar i köket

Idag är det en särskild dag på Grangärdesskolans restaurang, man firar Måltidens Dag. Det vankas inte bara favoriträtten, det blir ju efterrätt också. Mary-Anne, enhetschef på Mariestads måltidsservice är i full färd med att pynta chokladpuddingen med vispad grädde och geléhallon.

– Så här var det ju inte när en annan gick i skolan. Jag gick i en liten skola här i kommunen, i Hova, säger hon och ler. Kollegan Ann-Christin är i full diskussion med Maleka, de provar bandspaghettin som får klart godkänt. Vi testar färsen från ugnen också, som har fyllig smak med medelhavskänsla. Härligt!

-Den svenska maten är ganska lik maten från mitt hemland, säger Ramzia. Hon är tjugotre år och praktiserar för andra dagen på Grangärdeskolans restaurang.

Lagar mat i köket

 –Det är roligt, igår var jag med och gjorde salladsbordet och vi lagade fisk som var jättegod. Nu står Ramzia och följer Malekas varje rörelse. Här finns mycket att lära.

I Grangärdesskolans kök gör man egna kryddblandningar och försöker att laga så mycket som det går från rena råvaror. Pannbiffar är en populär rätt som tillagas i ugnen med en särskild teknik för att få fin stekyta. Köket har en spännande planlösning med mycket ljusinsläpp. Maleka stortrivs i sitt kök, trots att hon har jobbat på betydligt större ytor i kommunens centralkök.

Mariestads måltidsservice har framtidsvisioner och höga målsättningar. Man försöker aktivt minska tallrikssvinnet och är med i den nationella satsningen om att minska hushållsavfallet. Ann-Christin Gustavsson är en engagerad kostchef som trivs lika bra vid grytorna som vid förhandlingsbordet med sina lokala politiker.

–Vi har lyckats skjuta på lunchserveringen fram till 10:50, så vi är en god bit på väg berättar Ann-Christin. I höst ska vi inviga en ny skola, Högelidsskolan. Där kommer vi att ha ett helt nytt kök med kapacitet för 700-800 portioner per dag. Det ska bli väldigt roligt!

Liten pojke tittar på efterrätterna

Nu är det dags för lågstadieeleverna att förse sig av allt det goda. Barnen rör sig långsamt, nästan försiktigt i matkön och kastar långa blickar på den åtråvärda chokladpuddingen.

– Du får äta lite spaghetti och köttfärs först, uppmuntrar Karin en av sina gäster. Eleverna är inte nödbedda. De förser sig av både varmrätt och sallader.

– Kolla Ebba, det här är riktiga kastanjer! Är det här riktig kål? Frits har nästan svårt att sitta stilla på sin stol. Borden är försedda med dukar och det vackraste från säsongens skörd. 

– Shit va mycket grädde du fick, säger Frits sedan till Ebba. Emelie fnissar och säger att klass 4a är kända för att vara pratgladaste klassen på skolan. Maten är det bästa med skolrestaurangen säger de i kör. Och så kan man ju prata så mycket med alla.

Ute i serveringen står Karin alltjämt. Nu en aning trött efter en intensiv lunchrusning. Karin är van att jobba i de flesta kök. Men på Grangärdet trivs hon särskilt bra.

–De är så trevliga alla barnen, lärarna är underbara. Jag åker gärna hit och jobbar!

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m