Smakfulla dagar på biblioteket

Mark, maj 2008

Barn leker med maten 

I Marks kommun har man anlitat sina måltidsexperter för att prata mat på biblioteket. Ansvariga inom kost, folkhälsa och läsekonst slog sina kloka huvuden ihop och arrangerade lustfyllda dagar för de yngsta eleverna.

-Varför måste vi äta frågar hemkunskapslärare Birgitta Johansson barnen från Snickaregårdens förskola som samlats kring ett bord fyllt med frukter.

-För att vi ska må bra svarar Vincent som bestämt påpekar att han minsann inte äter sallad. Men frukt är ju gott och snart smakar han ekologiska bananer, äpplen och citrusfrukter tillsammans med sina kamrater.

barn och bibliotekarie 

Kinna bibliotek har man anordnat smakfulla dagar för de små under våren och försommaren. Gunvor Alexandersson, bibliotekschef menar att folkhälsofrågorna gärna kan förmedlas via biblioteken.

-Kultur främjar folkhälsan och vi har ett kreativt samarbete med folkhälsoenheten här. Temat om mat har fungerat jättebra och vi når så många barn på det här sättet. Aktiviteterna har pågått en månad och vi har riktat oss till de lite yngre som har fått lyssna till mat-sagor, provat på sapere metoden och ätit soppa med hembakt bröd.

Efter sinnliga upplevelser vid fruktbordet får barnen laborera med tallriksmodellen i jätteformat, direkt på golvet. Helena Kellnor som är kommundietist visar vägen.


matta med matbilder 

-Jag älskar morot! Rami smaskar på en stor morot i papp, dubbelt laminerad för att tåla många ivriga fingrar. Förskollärare Marketta sitter bredvid och uppmuntrar.

-Vi äter ju i skolan varje dag med barnen, så visst pratar vi om mat. Vi blev inbjudna hit till biblioteket och tyckte att det var ett bra sätt att få nya idéer.

Det verkar lätt att lära mer, när kommunens måltidsexperter bjuder in till möten för goda matvanor. Biblioteket blir en arena där man kan nå ut med budskap som främjar hälsan hos invånarna, ung som äldre.

-Vår tanke är att erbjuda aktiviteter som visar vad ett gott liv kan innehålla, säger Maria Skarnehall Lövgren som är metodutvecklare och folkhälsoplanerare i Mark. Vi har haft som mål att göra det enkelt och lustfyllt för de yngre barnen och utgår från tallriksmodellen som vi ju redan jobbar med i skolan. För de äldre har vi arrangerat kvällsföreläsningar och soppluncher, väldigt uppskattat av våra besökare.

Vi som var där kan alltså vittna om ett lokalt samarbete som bokstavligt talat burit frukt. Och för dig som undrar vad som hände efter Vincents uttalande har vi lugnande besked: Förskolebarnen kommer att göra studiebesök på Örbyskolan och prova på restaurangens läckra salladsbuffé.

-Allt går att lösa säger Birgitta Melkersson, enhetschef på kostenheten. Jag har så duktiga medarbetare, vi är ett riktigt gott gäng!

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m