Det lilla köket med de stora smakerna

Göteborg, oktober 2011

Tomater Nordhem

Välkommen till Nordhemsskolans restaurang!
I den stora, maffiga skolan i nygotisk stil har köket en alldeles särskild betydelse. Både för de unga gästerna, pedagogerna och föräldrarna. Alla äter de gärna här. Rigmor tar emot i dörren och en ljuvlig doft av örter slår emot oss.

Bär plåt Nordhem

Det råder febril aktivitet i köket denna morgon. En krämig sås med kryddgrönt, vitlök och finstrimlade grönsaker ska lagas, sallader och grönsaker ska beredas och personalen ska dessutom ta emot oss nyfikna besökare som har massor av frågor. Eva är huvudansvarig för varmköket och känd för sin kokkonst.

Kostchef Nordhemsskolan

– Eva kan verkligen göra underverk, menar kostchef Anna Rombin Sundbäck. Vi har ett kök dimensionerat för 850 portioner – men vi lagar drygt 1400…

– Maten ska attrahera barnen, säger Eva, det ska vara vällagat. Vi ser ju hur de äter, vad de tycker om. På så sätt anpassar vi vår matsedel, vi i köket är mycket mer delaktiga nu än förr, då skolan bestämde matsedeln.

Stadsdelen Linnéstaden har nyligen slagits ihop med Majorna, i den nya ordning som råder i Göteborgs stad. 21 stadsdelar skulle plötsligt bli tio. Köksverksamheten i Linnéstaden såg naturligtvis sin chans att byta erfarenheter med de nya kollegorna – och presenterade sin verksamhetsidé på en gemensam träff. Marica och Liselotte berättar – De blev jätteintresserade av vårt arbete och vill att vi ska jobba som coacher i en större skola i Majorna. Köket där har haft det ganska tufft och de vill förstås vända trenden.

Marica Liselotte Nordhemsskolan 

Många vill nog säkert låta sig inspireras av matlagarna på Nordhemsskolan. Vad sägs om nominering till Arlas Guldko, finalplats i ”Bästa Matglädjeskola”, hälsodiplomering genom Korpen, Slow Food premiering och nu snart, en tävling till som Felix anordnar…

I Linnéstaden har man länge varit mån om sin kökspersonal. Vare sig det gäller gympa eller kulturevenemang, det gäller att trivas tillsammans och vara ett sammansvetsat team. Alla har sin givna plats i gänget, det märks inte minst när Marica slår ut med handen och presenterar Andreas, en uppskattad kockelev som idag provar på att vara dietkock. Inte helt lätt visar det sig, men Andreas är förstås ambitiös och vill visa framfötterna i detta lilla stora kök.

-Det är ju helt annorlunda här jämfört med min gamla skola. Alla är så trevliga här, det känns verkligen inte som ”bamba”. Maten är viktigast, det märks, funderar Andreas vidare med fullt fokus på grytorna på spisen.

Veckans tema matglädje och hälsa fick en förälder att kontakta Anna Rombin Sundbäck.

Matgäst Nordhemsskolan–Jag fick frågan varför vi inte alltid har temavecka och svarade att vi alltid serverar fantastisk mat, det är bara att vi uppmärksammar vårt arbete lite extra under fem dagar. Idag serverar vi fisksymfoni, en härlig gratäng med lax och sej, fluffigt potatismos och ett dignade salladsbord med krispiga sallader och varma grönsaker. Ska vi inte ta lite lunch? frågar Anna och vi är inte nödbedda. Inte heller eleverna, visar det sig.

– Potatismoset var ju jättegott, säger Sonja som sitter med sina kompisar vid ett runt bord. Fast det brukar vara ännu godare mat än idag, lägger hon till och ler mot kameran.

Kontakt

Vill du veta mer om skolmaten i Linnéstaden? Kontakta enhetschef Anna Rombin Sundbäck här >>

uiqt|wBivvi5zwujqv5{}vljiksHuirwzvitqvvm5ow|mjwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m