85% hemlagad gaffelkonst

Essunga, november 2011 

På Nossebro skola i Essunga kommun tas inga genvägar till maten. Är det någonstans maten får ta den tid den behöver så är det här.  Kökschef Mailis Kuhlin-Gustavsson med personal gör det möjligt.

 

Anna-Lena Karlsson, kostchef (t.v.)och Mailis Kuhlin-Gustavsson, kökschef (t.h.) vid entrén till restaurang ”Gyllene gaffeln”. Skylten skapades av en bildlärare tillsammans med lärare på skolans tidigare industriprogram.

85% av maten ska vara lagad från grunden. Pulvermos och pulversåser är bannlysta. Närodlad potatis är en självklarhet. På Nossebro skola i Essunga kommun, är det god mat från start som gäller.

- Idag har vi hemlagad pannbiff på menyn, säger kökschef Mailis Kuhlin-Gustavsson. Industritillverkade pannbiffar är förbjudet hos oss. Därför använder vi lovveckorna till att steka pannbiffar och köttbullar för allt vad vi är värda. Om en pannbiff inte är alldeles perfekt rund spelar mindre roll, den är ju hemlagad och det ska synas. Den goda smaken blir nästan som en bonus.

”Färdigköpta pannbiffar är bara som gummi. De här är jättegoda och smakar mycket bättre än de därhemma”, resonerar Petter och Oliver i årskurs 6.

Att eleverna ser det som ett nöje att gå till ”Gyllene Gaffeln” råder det inget tvivel om. Förväntansfulla flockas de framför skylten som innehåller dagens meny.

- Skollunchen ska vara en bra stund på dagen, något att se fram emot. Många av eleverna har uttryckt att det är som att gå på restaurang att komma hit. Extra mycket ser de fram emot vårt julbord och påskbord, då vi också tillåter oss att servera julmust och påskmust. Och visst, det innehåller socker. Men eftersom vi bara gör det vid två valda tillfällen och är en sockerfri skola alla andra dagar under året, tycker vi att det är helt okej.

Nossebro bamba 

Bufféerna går hem bland matgästerna. Vad som också uppskattas är skolkökets temaveckor som anordnas med jämna mellanrum.

- Det är kul med något som bryter av från vardagen. En temavecka går ut på att matgästerna får önska sig vilken meny vi ska ha. Inför en annan får de ha med sig egna recept som vi bedömer och sedan lagar. Vi har också temaveckor på svensk husmanskost, mat från hela Europa och mat från hela världen. Skolmjölkens dag ska vi heller inte glömma, då vi serverar smoothie till allas förtjusning.
 
Matsvinnet på Nossebro skola är litet. Förklaringen stavas god mat, god planering och återanvändning.

- Det lilla som blir över fryser vi oftast ner och återanvänder. Överbliven potatis steker vi eller gör potatissallad av. Överbliven pasta går utmärkt att göra pastasallad till salladsbordet av, bara den inte är kokt för länge. Det är också här en god planering kommer in. Pastan kokas i omgångar, i takt med att gästerna kommer. Ganska snart kan vi beräkna hur mycket pasta som kommer gå åt under dagen.

Närodlat står numera högt i kurs. Förhoppningsvis blir detta något bestående.

- Vi försöker också få in mer närodlat i den mån det går. Potatisarna vi serverar har bara rest en mil för att komma hit och kvaliteten är rent fantastisk. Detsamma gäller för morötterna. Det ska jämföras med 100 mil, som är det normala, så närodlat skulle vi gärna se mer av.

Essunga kommun är känd för sin inkluderande skola, där elever med behov av extra resurser inkluderas i den ordinarie undervisningen med mycket goda resultat.

- Att vara en inkluderande skola, där vi ser till alla elevers behov, är något som också kommer att speglas i måltidsverksamheten framöver. Vi har exempelvis börjat kika på ett lunchschema där ingen ska behöva äta före klockan 11.00, ingen ska behöva byta plats och alla ska kunna äta sin lunch vid samma tidpunkt varje dag. Vi ska dessutom kunna erbjuda bra mellanmål både under förmiddagen och eftermiddagen för elever som behöver detta, förhoppningsvis redan nästa läsår. Idag vallfärdar hela lärarsverige till vår skola. Att resa hit på studieresa är verkligen något jag rekommenderar. Speciellt eftersom man får äta här på Gyllene gaffeln, avslutar Mailis med glimten i ögat.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m