Rosas roadtrip gick till Jämtland…

Oktober 2011

Rosa Falck rör i grytan

Läs berättelsen från kostsamordnare Rosa Falck som stack iväg till Järpen i Åre kommun, lagade mat och fick vidgade vyer om både skolmat och småskalig livsmedelsproduktion:

-Tänk så lätt vi blir hemmablinda. ”Så här har vi alltid gjort” säger vi kanske för att det inger oss trygghet och stabilitet i tillvaron. Men ibland borde vi kanske prova något nytt, se hur andra löser problem och hämta hem nya idéer...

Resans vägSom många av oss som arbetar inom skolmåltidsverksamheterna ute i kommunerna har jag en uppehållstjänst. Jag har länge gått med en önskan om att se mer av vårt avlånga land. Jag började kolla arbetsförmedlingens platsannonser över sommarjobb. Där fanns massor av köksjobb över hela landet. Jag lärde mig att på kartan hitta kommuner som jag inte hade en aning om var de låg. Jag letade dock i första hand arbeten i den offentliga måltidsverksamheten då jag ville möta människor från orten.

Jag hamnade som semestervikarierande kokerska på ett äldreboende i Järpen, Åre kommun i Jämtland. Här fanns mycket att lära - ja, varför åker vi söderut när vi skall se hur man når upp till en hög andel ekologisk mat? Kanske borde vi vända blicken norrut. Här i Åre hade man drygt 28% ekologiska livsmedel. Samtliga skolrestauranger var Krav-certifierade. Hur hade man nått hit? Jo, kommunen (drygt 10 000 invånare) hade avsatt ca 500 000 kr som skulle gå till ekologiska livsmedel. När köket köpte eko-livsmedel täcktes 20% av kostnaden av pengar ur denna kassa. Detta hade gjort att man blev 3:a  i landet bland landets kommuner när det gällde eko-inköp.

I grannkommunen Berg mötte jag människor på byn som berättade att vi i vår kommun ”har fantastisk mat till både de gamla och barnen”. När jag undersökte detta närmare fick jag veta att Svenstaviks skola med Johan Andersson i ledningen i våras gått till final i Årets Matglädjeskola. Bara att gratulera – tänk att ha en sådan god skolmat att människorna på byn pratar om det!

EldrimnerI Jämtland ligger också Eldrimner som är nationellt centrum för småskalig livsmedelsproduktion. Och spår av detta ser man överallt. Massor av lokala producenter av ost, bröd, marmelad, fisk… 2011 blev ju också Östersund utnämnd till landets mathuvudstad.

Dessa två månader gav mig många erfarenheter som jag har nytta av i mitt arbete här hemma. Det gav mig också fantastiska naturupplevelser. Jag upplevde hur de många ljustimmarna påverkade sömnbehovet, såg hur ljuset förstärkte den rikliga blomsterflorans färger, och inte minst värdefulla möten med många härliga människor.

Jag åkte 100 mil norrut men det är långt kvar upp till vår nordligaste gräns. Kanske har jag möjlighet att vidga mina vyer ytterliggare nästa sommar och kanske har även du möjlighet att göra något liknande? Jag rekommenderar det varmt!

Många hälsningar
Rosa Falck
Kostsamordnare i Härryda kommun

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m