Stina och Aida har hundra bullar luften

Stenungsund, september 2013

 Kock med bricka i rörelse

När Stina kom som förskolekock till Ekenässkolans kök kom maten från centralköket. Men att stå och vänta på mat som någon annan har lagat är inte hennes grej. Ett så fint kök och inga puttrande grytor. Björn som är närmste chef förstod precis. Han är ju själv kock i grunden och på den vägen är det. Idag lagar Stina och kollegan Aida lunch till 350 elever, bakar bröd och servar 200 fritidsbarn med mellanmål.

– Vi planerar bra, berättar Aida som svar på frågan hur de hinner med allt under en dag. Vi tycker ju att det är roligt på jobbet alltså. Lite stress, det är bra.

Två kockar i köket som ser på varandra

Smak och tid är viktigt i matlagningen. De hemgjorda pannbiffarna och kycklingsoppan är poppis men Stina och Aida serverar gärna nya rätter och vågar utmana sina gäster.

–Smaka först, klaga sen brukar vi säga till eleverna. Man får inte ge upp så lätt.

Stenungsunds kommun har en köksorganisation som bygger på central tillagning. På senare år har man valt att skapa möjlighet för tillagning i de kök som renoveras och projekteras.

– Det kan vara svårt att motivera lagringsutrymmet i de kök som ska byggas, berättar Björn Mademar som är enhetschef. Men vi har mycket att vinna på att ha flexibla kök. Se bara hur förändringen från mottagning till tillagning blev här på Ekenässkolan. Vi har vunnit mycket på det.

Barnen samlas runt brödet

Matsalen och köket ligger i en ny byggnad som flödar av ljus och varma färger. Utsikten mot den grönskande gården och skolan ger en känsla av att man är nära allt som pågår. Nu är det dags för mellanmål och färskt bröd, ost och paprikaringar ska ut i serveringsdiskarna. Eleverna har tysta-leken övning och försöker överträffa varandra. Vi får ändå en pratstund med förskollärare Niklas som berättar att de vuxna sitter en och en vid borden för att inte prat med kollegan ska komma emellan dem och barnen.

– Och så har vi ju matsalsreglerna säger han och pekar mot väggen.

Ett omtyckt kök med personal som ger järnet. Så ser det ut på Ekenässkolan. Alla vi frågar är riktigt nöjda. Mimmi är fritidspedagog och ser glad ut när hon får säga sitt.

  – De bakar ju bröd till oss när vi har APT vet du. Med de här tjejerna i köket har vi verkligen fått ett lyft. De är toppen.

Recepten hittar du här intill i högerkolumnen.


Lycka till hälsar

Aida och Stina, Ekenässkolan i Ödsmål

Mellanmålstips från Ekenässkolan

Ekenässkolans Morotsbröd

Morotsbröd

Bakas i 6 bleck

Ingredienser
6 l vatten
2 dl olja
15 dl rivna morötter
10 st torrjäst á 12g
2 dl ljus sirap
6 dl havregryn
6 dl grahamsmjöl
ca 8kg vetemjöl
salt

Låt jäsa två gånger först i bunken sen på blecken, Grädda i 200 grader.
Vi har termometer i, på bakprogrammet kombi ånga och värme.

Ytterligare ett mellanmålstips!

Hemlagad Yoghurt med bär 

Receptet räcker till ca 150 barn.

Ingredienser
15 l Naturell Yoghurt
5 kg frysta  hallon eller jordgubbar
Lite socker

Blanda ihop för hand med visp. Sockra efter smak.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m