Tema förskola

2014 & 2015

Här är det fritt fram att leka med maten!

Förskolebarn skär grönsaker

Genom en unik utbildning får 12 stycken pedagoger och kockar från 7 olika förskolor i landet testa på att integrera mat och måltider i förskolans verksamhet på ett helt nytt sätt. Med de rätta pedagogiska kunskaperna ska mat och måltider användas för att uppnå läroplanens mål, för visst är mat både kemi, fysik, matematik och språk? Skolmatsakademin har haft det stora nöjet att få hälsa på hos två av förskolorna där det experimenterades och lektes fritt med alla sinnen

Läs om Förskolan Citronfjärilen, Lextorp i Trollhättan

Läs om Förskolan Stjärnan, Hogstorp i Uddevalla


Det växer så det knakar!

Cesar i Botaniska Trädgården

I år har det vuxit extra mycket i odlingslådan. César, 2,5 år kikar på de många örterna och salladen han sått tillsammans med kompisarna hos dagmamman. Potatisen kommer att skördas till midsommar då alla barnen ska hjälpa till att göra en potatissallad.

Vad kan vi göra med grönsakerna i lådan? Klicka här för barnvänliga recept >>

Hasselfors garden tipsar om odling med barn >> 


Öppna fönstret för mera grönsaker!

Barn tittar över serveringskanten

När barn är 0-2 är de som mest mottagliga för nya smaker. Det är då deras ”smakfönster”, window of opportunity, är vidöppet. Föräldrar och barnomsorgen ska passa på att introducera olika sorters grönsaker i barnets mat under den här perioden. Variation, repetition och uthållighet, manar forskargruppen bakom habeat project, ett EU-finansierat forskningsprojekt där sex länder har deltagit.

Läs inspirationsboken till föräldrar här

Rekommendationer till förskolan finner du här


Tema förskola: Giftfri förskola, tack!

Förskolebarn vid fruktbord

Visste du att plasten i konservburkar innehåller bisfenol A? Ett hormonstörande ämne som har visat sig störa reproduktionsförmågan i flera djurstudier. Bisfenol A är idag förbjudet i nappflaskor. Så mycket att tänka på! Maten ska vara ekologisk, närproducerad – och innehålla så lite giftiga ämnen som möjligt.

Hur gör man?

Naturskyddsföreningen har tipsen till er i köket:
• Använd trä, rostfritt och glas
• Undvik plast, särskilt kombinationen livsmedel+värme+barn.
• Låt barnen ha porslin/glas tallrikar och muggar. Även små barn.
• För utflykter finns rostfria flaskor och tallrikar
• Undvik konservburkar och tuber av metall, välj tetra och glas
• Byt ut teflonpannor mot gjutjärnspannor
• Köp inte antibakteriella varor
• Använd parfymfria hygienprodukter, disk- och tvättmedel

Läs mer om en giftfri förskola här, på Naturskyddsföreningens webbplats >>

En intervju med Ulrika Dahl, avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen hittar du här  >>


Linas fem bästa tips!

Linas fem bästa tips

Tips från förskolekocken

Lina Andersson Fasth är förskolekocken i Mölndal som brinner för att även de minsta ska få vara med och upptäcka glädjen med mat och matlagning.
Här kommer Linas fem bästa tips för att lyckas med att ha med barn i köket. Följ dessa tips och det blir en fröjd både för kocken, mini-kocken och resten av den pedagogiska verksamheten.

Linas 5 tips för barn i kök 

 

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m