Linas fem bästa tips!

1. Bjud in barnen tillsammans med en kompis. Då känner barnen sig lite mer bekväma i den nya miljö de skall få utforska.

2. Tänk på att en träff med kocken i köket inte alltid behöver betyda matlagning eller bakning. En guidning i köket med lite tid avsatt för frågor och några lukt- och smaktester från torrförråd och kyl kan vara en nog så spännande och lustfylld upplevelse. 

3. Att låta barnen arbeta med en kockkniv kan många gånger vara enklare och säkrare för ett barn än att hantera en lite skalkniv.   

4. Bakar du barnens bröd under en hektisk tid på arbetsdagen då det inte passar att ha dem inne i köket. Se då till att spara lite deg i en bunke i kylen som du kan ta fram efter lunch då du har tid att ta emot dem.

5. Vems tur är det att få hälsa på i köket? Ja, det kan vara en lurig fråga. Man vill gärna inte neka några och bjuda in andra utan en rimlig och rättvis förklaring.  Att välkomna barnen tiden runt deras födelsedagar är mitt tips. 

För fler tips och inspirationLina Måltidspedagog

Instagram: 
@linaslagakraft 
#barnikök  
#måltidspedagogik
#födelsedagskockar

En hjälp på vägen!

Skolmatsakademin har i samarbete med Vellinge kommun och Herrestorps förskola tagit fram en mall som kan underlätta när ni ska skriva en handlingsplan för att ha med alla mini-kockar i köket. Det finns ju självklart vissa risker såsom heta plattor, vassa knivar, farliga kemikalier m.m. men ingenting som inte går att förekomma med lite planering och förberedelse!

Ta en titt på vår mall så kommer er handlingsplan att vara gjord i ett nafs!

Handlingsplan - barn i kök

barn i kök

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m