Det växer så det knakar!

Färskpotatissallad, 8-10 portioner

GräslökBarnen kan ”bada” potatisarna och borsta dem, även de minsta kan hjälpa till. Låt dem själva välja örter ur odlingslådan/-landet som de sedan klipper över salladen.

0,75g nykokt färskpotatis (utan salt)

250g körsbärstomater, gärna i olika färger.

2 msk färskpressad ekocitron

0,5 dl god olja (raps eller mild olivolja)

1 msk vatten

Ett knippe egenodlad gräslök

Gärna annan ört att garnera med.

Flingsalt

Skär potatisarna och tomaterna i munstora bitar, blanda till vinegrätten och häll över salladen, blanda alltsammans. Strö över gräslök och ev. annan ört. Salta lätt.

Tomater

Ugnsrostade tomater

Lägg körsbärstomater och klyftade rödlökar i en ugnsfast form 200C, cirka 30 minuter. De ska bli mjuka, karamelliseras något och få lite färg. Servera ljumma, med lite olja och salt på toppen och ett gott bröd att bryta till.

Alla barns pesto, 8-10 portioner

CitronI en äkta pesto ingår basilika, pinjenötter och parmesanost. Men här gör vi en enklare variant från odlingslådan. Nötter och mandlar serverar man ju inte i förskolan, men det går jättebra att använda solrosfrön – även i en pesto. I en enklare variant av pesto tar du valfria örter och/eller rucola, en god olja, lagrad ost och solrosfrön. Lite färskt vatten kan man tillsätta om man vill få ned fetthalten. Runda av med salt och citron. Det är jättegott att göra pesto med bladpersilja, lätt rostade solrosfrön, lite pressad färsk apelsin, olja och salt. Här ser du proportionerna i en pesto:

100g örter

1,5 dl solrosfrön

1,5 dl olja (byt gärna ut 0,5 dl mot vatten)

1,5 dl lagrad ost

1-2 vitlöksklyftor, helst färsk

Färskpressad ekocitron efter smak

Salt (om det behövs, tänk på att ost innehåller mycket salt)

Mixa allt och smaka av. Det går utmärkt att utesluta osten, om det finns barn med mjölkallergi. Det är bara att prova sig fram till önskad konsistens och smak.

Annat i odlingslådan?

Zucchini är en mild favorit som många barn gillar. Hyvla den tunt med osthyvel, lår puttra mjuk i lite olja med finstrimlad lök eller purjolök. Salta lätt. Gör ni varma smörgåsar till mellanmål? Prova att lägga lite riven zucchini över osten. Strö lite örter över före servering. Mums! Till efterrätt kan barnen koka sin egen rabarberkompott. Du hittar många bra recept på nätet. Servera kompotten ljummen med naturell yoghurt i glas, läckert och somrigt.

uiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m