Elevernas synpunkter ger bästa smaken

Vänersborg, maj 2009

Elever sköter fruktvagnen

På Norra skolan i Vänersborg är maten en självklarhet – som njutning, en stilla stund på dagen, som handelsvara för nya redskap på skolgården...

Alex och Stefan i klass fem är fruktförsäljare för dagen.

–Vi har en kassa som vi jobbar med i matten. Vi lägger undan för inköp, resten lägger vi undan för skolan konstaterar Stefan medan han möter nästa fruktsugna kund.  

Mat och pedagogik flätas ihop på ett självklart sätt på Norra Skolan i Vänersborg. Fruktvagnen är en lika enkel som genial idé som har kommit från eleverna själva. Vagnen har eleverna gjort i slöjden. Skolrestaurangen levererar frukten och affärerna redovisas via matte-lektionen till rektor. Kön till de eftertraktade frukterna ringlar lång. Ingen rast för Alex och Stefan denna morgon, men de ser helnöjda ut.

- Elevernas inflytande är så viktigt för oss, menar kostchef Anna-Karin Svensson. När vi senast sågs i vår lokala grupp i Skolmatsakademin diskuterade vi hur eleverna kan utvärdera skolmaten. Tipset om smiley-gubbar vi fick på en seminariedag är ett enkelt och roligt sätt att fånga elevernas synpunkter. Eleverna ritar på ett blädderblock vad de tycker om maten – en glad, halvglad eller sur gubbe. Cajsa Sjöstad som är lärare på Brålanda skola har testat med jättebra resultat. Under hälsoveckan fick eleverna prova på smiley-modellen. Därefter gjorde Cajsa en fin sammanställning över veckans resultat som skickades till oss på kostenheten. Svaret blir en bekräftelse på att vi är på rätt väg och det blir ett engagemang bland eleverna, det tycker ju att det kul att vara med och påverka!

Anna-Karin, kostchef

 

Restaurang Vänerstrand lockar idag med gratinerad sej, nykokt ris och en färgrik salladsbuffé. Namnet på restaurangen har eleverna på Norra skolan röstat fram själva och vid invigningen serverades snittar, gurkbåtar med ostsegel, som särskoleleverna hade förberett.

-Eleverna är väl medvetna om vad de stoppar i sig, säger Berit Rylander, klasslärare i 3A. Vi läser matsedeln gemensamt, pratar om vad den innehåller. Vi lärare uppmuntrar eleverna att prova alla rätter, att ta åtminstone en liten bit. Man får prova flera gånger för att lära sig nya smaker.

Anton, Jonna, Martina, Merit och Nicolai gillar maten och skolrestaurangen.

–Det är kul att gå hit, maten är god, bara god säger Nicolai.

–Berit är lite grönsakspolis säger Anton och flinar.

Berit trivs med sina elever vid matbordet. – Här har vi jättefin miljö, lugn och ro, det är trivsamt. Det är gott för oss vuxna att prata om något annat med eleverna än på lektionerna, det blir informellt och avslappnat att sitta tillsammans och äta.

-När vi hade pedagogikmässa i kommunen satsade Norra skolan på att visa upp skolmaten i sin monter. Rektor Ewa Glennius och övrig personal har jobbat långsiktigt med goda matvanor som en del i skolans hälsoarbete, säger Anna-Karin Svensson. Alla elever är delaktiga utifrån sina förutsättningar. Särskoleeleverna har lärt sig tallriksmodellen och byggt tredimensionella posters som pryder matsalen till exempel. För oss på kostenheten är samarbetet med pedagogerna ovärderligt, de har ju så mycket kontakt med eleverna. I diskussionen med dem ser vi vad som är hinder och vad som är möjligheter.

Vi som åt på Restaurang Vänerstrand denna dag ger förstås betyget en glad gubbe. Fisken är fast och fin, såsen fyllig med smak av örter och vitlök. Salladerna lyser i orange, gult, grönt och lime. Riset är vitt och fluffigt.  Det enda kruxet är att maten är så god att vi nästan tar för mycket…

…och vad tycker eleverna?

 

SmileyRätter i topp bland eleverna på Brålanda skola

 

 

  • Köttfärslimpa
  • Pastasallad
  • Grönsaksoppa
  • Kyckling och klyftpotatis
  • Tacos

 

 

Kontakt

Vill du veta mer om skolmåltiderna i Vänersborg?
Ta kontakt med kostchef Anna-Karin Svensson här >>

Ewa Glennius, rektor på Norra Skolan kan berätta mer om skolans hälsoinriktning, kontakta Ewa här >>

 

uiqt|wBivvisizqv5{%vmv{{wvH%vivmz{jwzo5{muiqt|wBm%wi5otmvvq}{H%vivmz{jwzo5{muiqt|wB{swtui|{isilmuqvH{x5{m{swtui|{isilmuqvH{x5{muiqt|wB}tzqsi5jz}vvH{x5{m}tzqsi5jz}vvH{x5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m